Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 7 Ιανουαρίου 2015

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – “Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων”Το πρώτο πρόγραμμα σπουδών για την επιστήμη του διαστήματος στην ΕλλάδαΤο πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνολογιών διαστήματος, με τίτλο «Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων / Space Systems Design», οργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και παρουσιάστηκε σήμερα, σε κοινή συνέντευξη του Πρύτανη του Κωνσταντίνου Μασσέλου με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.
Κατά την παρουσίαση του προγράμματος, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου αναφέρθηκε στην καινοτομία του πανεπιστημίου να ιδρύσει μεταπτυχιακό πρόγραμμα στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνολογιών διαστήματος, καθώς «αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών είτε προπτυχιακών, είτε μεταπτυχιακών στην Ελλάδα».

 Παράλληλα, εξήρε τη συνεργασία με τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον αστροφυσικό της ΝΑΣΑ, καθηγητή Αεροδιαστημικής Μηχανικής στο πανεπιστήμιο San Jose των ΗΠΑ Περικλή Παπαδόπουλο, για την έρευνα στον τομέα του διαστήματος και τη δημιουργία της διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.
Επίσης, ο κ. Μασσέλος τόνισε τη στρατηγική στόχευση του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου σε ένα τομέα, ο κύκλος της οικονομίας του οποίου θα αγγίξει το ένα τρισ. δολάρια το 2020, ώστε να δημιουργήσει ένα επιστημονικό υπόβαθρο σε συγκεκριμένους τομείς που θα συνδυαστούν με την πολιτική της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το διάστημα και τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας.


Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις «πρωτόγνωρες», όπως χαρακτήρισε, πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, οι οποίες συνδράμουν, όπως είπε, αποφασιστικά στην εξέλιξή του, αυξάνουν το επιστημονικό του υπόβαθρο και την αναγνωρισιμότητά του και δημιουργούν την πρώτη κρίσιμη μάζα επιστημόνων που θα διαχειριστούν τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας, πρώτα σε επίπεδο Περιφέρειας Πελοποννήσου και μετά σε εθνικό επίπεδο.

Επιπλέον, ο κ. Τατούλης αναφέρθηκε στην πολιτική στόχευση της Περιφέρειας για την ανάπτυξη της διαστημικής επιστήμης στην Πελοπόννησο, με τη δημιουργία της διαστημικής πύλης της Καλαμάτας και την εξέλιξη των μικροδορυφόρων, που «αποτελούν την αιχμή του δόρατος για τις μελλοντικές εξελίξεις σε τομείς όπως της αγροτικής οικονομίας, της διαχείρισης θαλάσσιων και υδατικών συστημάτων, της δασοκομίας, της διαχείρισης κρίσεων και της ασφάλειας», ενώ υπογράμμισε την ανταγωνιστικότητα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στο τεχνολογικό περιβάλλον του μέλλοντος.

Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου – “Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων”/“Space Systems Design”Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στοχεύοντας στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ανάπτυξη, προχώρησε στην ίδρυση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών με αντικείμενο τις τεχνολογίες του διαστήματος και τίτλο “Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων” (ΥΑ 113997/B7, ΦΕΚ 2103/31-7-2014).

Το Πρόγραμμα “Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων” αποτελεί το μοναδικό πρόγραμμα σπουδών ανώτατης εκπαίδευσης στον τομέα του διαστήματος στην Ελλάδα και έγινε με τη συνεργασία του διακεκριμένου καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου του Τμήματος Μηχανικών της Αεροδιαστημικής του San Jose State University (ΗΠΑ) και επί πλεόν της 25ετίας συνεργάτη της NASA,. Επίσης το πρόγραμμα αυτό έχει τη στήριξη και του κορυφαίου στην Ευρώπη Ινστιτούτου στον τομέα της Αεροδιαστημικής, Von Karman Institute for Fluid Dynamics (VKI) το οποίο εδρεύει στο Βέλγιο

Η γλώσσα διδασκαλίας του Προγράμματος είναι η αγγλική. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν το Μάρτιο 2015, θα πραγματοποιούνται στην Αθήνα και θα είναι διαθέσιμα και μέσω διαδικτύου για τους φοιτητές. Στο πρόγραμμα θα διδάξουν καθηγητές διεθνούς κύρους της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ο επιστημονικός τομέας του διαστήματος στον οποίο εστιάζει το πρόγραμμα αυτό, αναγνωρίζεται διεθνώς ως τομέας μεγάλου ενδιαφέροντος με πολλές εφαρμογές σε διαφορετικά πεδία. Η ιδιαιτερότητα του τομέα του διαστήματος είναι ότι περιλαμβάνει πολλές τεχνολογίες αιχμής στην μηχανολογία, στην ηλεκτρολογία, στη χημεία, στο λογισμικό, στην μικροηλεκτρονική, στις τηλεπικοινωνίες κλπ και τις συνδυάζει όλες για την επίτευξη του αποτελέσματος.

Ειδικότερα η τεχνολογία των μικροδορυφόρων και των δορυφόρων χαμηλού κόστους, δίνουν τη δυνατότητα να παραχθούν σύγχρονες τεχνολογικές λύσεις και να δημιουργηθούν υπηρεσίες σε διαφορετικά πεδία, όπως:

– ο αγροτικός τομέας (χαρτογράφηση υγείας καλλιεργειών, εντοπισμός παρασίτων, παρακολούθηση παράνομων καλλιεργειών),

– η δασοκομία (παρακολούθηση πυρκαγιών – εκτίμηση καταστροφών από πυρκαγιές, παρακολούθηση παράνομης αποψίλωσης δασών),

– η διαχείριση κινδύνων και κρίσεων (παρακολούθηση αστικής ανάπτυξης, παρακολούθηση της κάλυψης του εδάφους), την παρακολούθηση καταστροφών (παρακολούθηση πλημμυρών),

– οι θαλάσσιες εφαρμογές (ανίχνευση πλοίων, παρακολούθηση πετρελαιοκηλίδων, υδρολογία),

– η άμυνα και την ασφάλεια (σχεδίαση αποστολών, επίγνωση κατάστασης, ανάλυση και παρακολούθηση βασικών περιοχών και υποδομών ενδιαφέροντος, ανίχνευση/αναγνώριση/ταυτοποίηση στρατιωτικών οχημάτων, αεροσκαφών και πλοίων, ταυτοποίηση συγκεκριμένων υποδομών όπως σιδηρόδρομοι και πύργοι ελέγχου)

– η διαχείριση φυσικών πόρων (διαχείριση υδάτων, βελτιστοποίηση υποδομών ενέργειας, εντοπισμός αποθεμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, αποτύπωση διατάξεων σεισμικής δραστηριότητας, εξερεύνηση και χαρτογράφηση ορυκτών κοιτασμάτων)


Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος της ανάπτυξης των σύγχρονων τεχνολογιών όπως η μικροηλεκτρονική, οι τηλεπικοινωνίες και το διαδίκτυο ξεκίνησαν ως εφαρμογές από τις περίφημες αποστολές της NASA στις δεκαετίες του 1960 και 1970. Εκτιμάται δε, από την διαφαινόμενη τάση της ακόμα εντατικότερης εμπορευματοποίησης του διαστήματος, ότι η διαστημική βιομηχανία μέσα στις επόμενες δεκαετίες θα δημιουργήσει οικονομίες παγκοσμίως της τάξης του ενός τρισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, αντικαθιστώντας παλαιότερες τεχνολογίες και συγχρόνως αναδεικνύοντας νέες τεχνολογικές κατευθύνσεις.

Ο σκοπός του Προγράμματος είναι να παρέχει στους φοιτητές προηγμένη εκπαίδευση στη θεωρία και στην πράξη της σχεδίασης διαστημικών συστημάτων. Μέσα από το Πρόγραμμα οι φοιτητές θα αποκτήσουν ισχυρές θεμελιώδεις γνώσεις, σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες, εμπειρία για να δουλέψουν στην ανάλυση, σχεδίαση, ανάπτυξη και έλεγχο διαστημικών συστημάτων, δεξιότητες προφορικής και γραπτής επικοινωνίας και ικανότητα να διεξάγουν έρευνα και να δουλεύουν ανεξάρτητα για να λύσουν ανοικτά προβλήματα.

Ο συνολικός σχεδιασμός του Προγράμματος έγινε με γνώμονα την άρτια κατάρτιση των πτυχιούχων με στόχο τόσο την εγχώρια όσο και τη διεθνή επαγγελματική σταδιοδρομία. Για την επίτευξη αυτού, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου συνεργάζεται με διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κλάδο αυτό, καθώς και με τη βιομηχανία.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών “Space Systems Design – Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων” αποτελεί ένα μόνο κομμάτι μιας ευρύτερης δραστηριότητας με στόχο την ανάπτυξη του τομέα του διαστήματος στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες για την έναρξη ερευνητικών δραστηριοτήτων με αντικείμενο θέματα διαστημικής τεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Έμφαση δίνεται στον τομέα των μικροδορυφόρων και ιδιαίτερα στην τεχνολογική αξιοποίηση και επέκταση της τεχνολογίας του μικροδορυφόρου Λ-sat ο οποίος εκτοξεύτηκε με επιτυχία τον Ιούλιο του 2014 από την ομάδα του Καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου και ο οποίος αποτελεί την πρώτη καθαρά Ελληνική διαστημική αποστολή, αναγνωρισμένη διεθνώς και από την NASA. Οι δραστηριότητες αυτές συνδέονται και με τις πρωτοβουλίες για τη δημιουργία διαστημικής πύλης στην Καλαμάτα.

Οι εγγραφές ξεκίνησαν στις 17 Δεκεμβρίου και πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά και θα διαρκέσουν έως τις 30 Ιανουαρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες για το Πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα του Προγράμματος

Στην Πελοπόννησο το πρώτο πρόγραμμα σπουδών για τη διαστημική επιστήμη
Σπουδαίο βήμα για την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου χαρακτήρισε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στην Ελλάδα στον τομέα των εφαρμοσμένων τεχνολογιών διαστήματος «Σχεδίαση Διαστημικών Συστημάτων / Space Systems Design» σε κοινή συνέντευξη με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου κ. Κωνσταντίνο Μασσέλο, στην έδρα της Περιφέρειας την Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015.


Πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - ΑΡΓΟΛΙΚΗ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ