Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2015

Παρατηρητήρια της ΝΑΣΑ λαμβάνουν μια άνευ προηγουμένου προβολή του Ήτα Τρόπιδος
Image Credit: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team
Η μεγάλη έκρηξη του Ήτα Τρόπιδος στη δεκαετία του 1840 δημιούργησε το αναδυόμενο νεφέλωμα "Ανθρωπάκι", απεικονίζεται εδώ από το Χαμπλ. Τώρα, περίπου ένα έτος φωτός σε μήκος, το διαστελλόμενο νέφος περιέχει αρκετό υλικό για να κάνει τουλάχιστον 10 αντίγραφα του Ήλιου μας. Οι αστρονόμοι δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν τι προκάλεσε αυτή την έκρηξη.

Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center
Εξερευνήστε το Ήτα Τρόπιδος από μέσα προς τα έξω με τη βοήθεια των υπερυπολογιστών, τα δεδομένα από τους δορυφόρους της ΝΑΣΑ και τα επίγεια παρατηρητήρια.

Μια αστρική έκρηξη το 1840 δημιούργησε το υπέροχο Νεφέλωμα του Ανθρωπάριου. Το βίντεο της NASA εξηγεί τι συμβαίνει με τα άστρα που κρύβονται πίσω του. (Φωτογραφία: NASA )


Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/T. Gull et al.
Φαίνεται στο μπλε φως που εκπέμπεται από διπλά ιονισμένα άτομα σιδήρου (4.659 Α), αυτές οι εικόνες του Ήτα Τρόπιδος λήφθηκαν με το μέσο STIS του Χαμπλ μεταξύ του 2010 και 2014. Τα αέρια κελύφη δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της δυαδικής στενής κούρσας προσέγγισης το 2003 προς τα έξω σε περίπου 1 εκατομμύριο μ.α.ω (1,6 εκατομμύρια χλμ. / ω).
Image Credit: NASA's Goddard Space Flight Center/T. Madura
Σε αυτή την προσομοίωση υπερυπολογιστή, τα αστέρια του Ήτα Τρόπιδος εμφανίζονται ως μαύρες κουκίδες. Τα πιο φωτεινά χρώματα δείχνουν μεγαλύτερες πυκνότητες σε αστρικούς ανέμους που παράγονται από το κάθε αστέρι. Στην πλησιέστερη προσέγγιση, ο γρήγορος άνεμος του μικρότερου άστρου σκαλίζει μια "σήραγγα" στο παχύτερο άνεμο του μεγαλύτερου αστεριού.
Εκτυπωτής τρισδιάστατης απεικόνισης αναπαράγει αστρική θύελλα
Τα τρισδιάστατα μοντέλα αφορούν το Ητα της Τρόπιδας, ένα... βίαιο ζευγάρι άστρων 7.300 έτη φωτός μακριά από τη ΓηΣιάτλ, Ουάσινγκτον 
Περισσότεροι από δέκα χιλιάδες χρήστες του Διαδικτύου έσπευσαν να κατεβάσουν τα αρχεία για την τρισδιάστατη εκτύπωση ενός βίαιου κοσμικού φαινομένου: την εκρηκτική αλληλεπίδραση ανάμεσα σε δύο γιγάντια, αλλόκοτα άστρα.

To... βίαιο ζευγάρι
Το τρισδιάστατο μοντέλο αφορά το Ήτα της Τρόπιδας, ένα ζευγάρι άστρων που κινούνται σε τροχιά το ένα γύρω από το άλλο σε απόσταση 7.300 ετών φωτός από τη Γη. 

Κάθε 5,5 χρόνια, τα δύο άστρα πλησιάζουν σε μικρή απόσταση, περίπου όσο η απόσταση του Ήλιου από τον Άρη. Και κάθε φορά που συμβαίνει αυτό, το αστρικό ζεύγος ξεσπά με βίαιες λάμψεις. 

«Πρόκειται για ένα εκκεντρικό αστρικό τέρας» είπε στο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αστρονομίας στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον ο Μάικλ Κόρκοραν του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA στο Μέριλαντ. 

Τα δύο άστρα, από τα οποία το ένα έχει μάζα 90 φορές μεγαλύτερη από του Ήλιου και το δεύτερο 30 φορές μεγαλύτερη, εκπέμπουν ένα διαρκές ρεύμα σωματιδίων που ονομάζεται αστρικός άνεμος (το ίδιο εξάλλου κάνει και το δικό μας άστρο με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο).

Οι συγκρούσεις

Όταν οι δύο ασύμμετροι γίγαντες πλησιάσουν ο ένας τον άλλο καθώς κινούνται στις εκκεντρικές τροχιές τους, ο άνεμος του μεγαλύτερου άστρου, κινούμενος με ταχύτητα 420 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, συγκρούεται με τον άνεμο του δεύτερου άστρου,ο οποίος πνέει από την αντίθετη κατεύθυνση με 3 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.

Στην περιοχή όπου συγκρούονται, τα δύο ρεύματα σωματιδίων θερμαίνονται σε θερμοκρασίες δεκάδων εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Εκπέμπουν τότε ακτίνες Χ, τις οποίες κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Swift της NASA κατά την τελευταία προσέγγιση του αταίριαστου ζεύγους.

Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να βελτιώσουν τις υπολογιστικές προσομοιώσεις του Ήτα της Τρόπιδας και να δημιουργήσουν τρισδιάστατα μοντέλα της ταραγμένης περιοχής όπου οι αντίθετοι αστρικοί άνεμοι συγκρούονται. Τα αρχεία για την εκτύπωσή τους είναι διαθέσιμα για λήψη.

Τα τρισδιάστατα μοντέλα που εκτύπωσαν οι ερευνητές (NASA Goddard Space Flight Center)
Τα δάχτυλα αερίου

Τα μοντέλα αποκάλυψαν προεξοχές σαν δάχτυλα αερίου, τις οποίες οι ερευνητές δεν περίμεναν να δουν. «Δεν γνωρίζαμε ότι υπήρχαν» είπε ο Τόμας Μαντούρα, επίσης ερευνητής στο Κέντρο Goddard της NASA.

«Πιστεύουμε ότι είναι δομές που προκύπτουν από φυσικές αστάθειες του ανέμου από το πρώτο άστρο καθώς συγκρούεται με ένα τείχος αερίου από το δεύτερο άστρο», ανέφερε.

Το Ήτα της Τρόπιδας παραμένει σήμερα συναρπαστικός στόχος για τους αστρονόμους. Έδωσε όμως ένα πολύ μεγαλύτερο σόου το 1840, όταν εξερράγη μυστηριωδώς και δημιούργησε το εντυπωσιακό Nεφέλωμα του Ανθρωπάριου (Homunculus).

Σήμερα, το αστρικό ζευγάρι θεωρείται καλός υποψήφιος για μια έκρηξη σουπερνόβα τις επόμενες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Παρόλο που η απόστασή του από τη Γη είναι 7.300 έτη φωτός, ο υπερκαινοφανής αστέρας θα φαινόταν ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, με λαμπρότητα συγκρίσιμη με το φως της Σελήνης.


Το--Νιου-Σας

Πηγή / ΠερισσότεραΝΑΣΑ ΤΟ ΒΗΜΑ - ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ