Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου 2015

Τρεις εξαιρετικά μεγάλες Γαίες βρέθηκαν να περιβάλονται σε κοντινή απόσταση από ένα Κόκκινο νάνο άστρο
Αλλες τρεις εξαιρικά μεγάλες Γαίες βρήκε το Κεπλερ!
Είναι πιθανό να διαθέτουν συνθήκες φιλικές στην παρουσία της ζωής
Πίστωση: (ΝΑΣΑ)
Καλλιτεχνική απεικόνιση ενός εκ των τριών νέων εξωπλανητών που ανακάλυψε το διαστημικό τηλεσκόπιο Κεπλερ ο οποίος ίσως να είναι φιλικός απέναντι στη ζωή.
Εντύπωση του καλλιτέχνη παρουσιάζει μία εξαιρετικά μεγάλη Γαία σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο αστέρι.
Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο Κέπλερ της ΝΑΣΑ, έχει ανακαλύψει τρεις λεγόμενες εξαιρετικά μεγάλες Γαίες εξωπλανήτες σε τροχιά γύρω από ένα κόκκινο νάνο αστέρι που ονομάζεται ΕΠΙΚ 201.367.065 (επίσης, καταχωρημένος ως UCAC4 443-054906).Μπορεί το διαστημικό τηλεσκόπιο Κεπλερ να έχει ολοκληρώσει την αποστολή του (τον εντοπισμό εξωπλανητών) αλλά και να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργίας όμως αποδεικνύεται ένα εξαιρετικά «επίμονο» εργαλείο αφού συνεχίζει να αποκαλύπτει την ύπαρξη πλανητών στον γαλαξία μας. 
Το Κεπλερ εντόπισε άλλους τρεις πλανήτες οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των εξαιρετικά μεγάλων-Γαιών. 
Μάλιστα οι πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών κάνουν λόγο για τρεις πλανήτες που ίσως διαθέτουν συνθήκες φιλικές για τη παρουσία της ζωής.
Η ανακάλυψη

Οι τρεις πλανήτες κινούνται σε τροχιά γύρω από ένα άστρο σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός από εμάς στον αστερισμό του Λέοντα. 
Το άστρο έλαβε τη κωδική ονομασία ΕΠΙΚ 201367065 και πρόκειται για ένα κόκκινο νάνο με μάζα 50% μικρότερη από αυτή του Ηλιου. Το μέγεθος των τριών πλανητών είναι 1,5 έως 2,1 φορές μεγαλύτερο της Γης. 
Είναι πιθανότατα βραχώδεις και όχι αεριώδεις όπως ο Δίας. 
Διαθέτουν δηλαδή τα δύο βασικά «προαπαιτούμενα» για τη παρουσία της ζωής. Είναι δηλαδή βραχώδεις και σχετικά μικροί σε μέγεθος. 
Ενας ακόμη κρίσιμος παράγοντας (θεωρητικά ο πιο κρίσιμος) δηλαδή αυτός της θερμοκρασίας είναι αντικείμενο μελέτης από τους επιστήμονες. Την ανακάλυψη επιβεβαίωσε ομάδα αστρονόμων από μεγάλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ (Μπέρκλεϊ, Καλιφόρνια) χρησιμοποιώντας επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη και τη Χιλή.

Οι αποστάσεις

Ο ένας από τους τρεις πλανήτες βρίσκεται στη λεγόμενη «κατοικήσιμη» ζώνη, δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του, ώστε να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και να μπορεί να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής. 
Οι άλλοι δύο κινούνται σε τροχιά πολύ κοντά στο μητρικό τους άστρο για αυτό και ολοκληρώνουν μια πλήρη περιστροφή σε μόλις 45 μέρες. 
Ομως σύμφωνα με τους ερευνητές αναφέρουν ότι το άστρο είναι λιγότερο θερμό από τον Ηλιο και συνεπώς οι δύο πλανήτες που βρίσκονται κοντά του δεν… ψήνονται και για αυτό υπάρχουν δυνητικά κάποιες πιθανότητες να διαθέτουν συνθήκες που να επιτρέπουν την παρουσία κάποιων μορφών ζωής.

Το γεγονός ότι το ΕΠΙΚ 201367065 είναι αρκετά φωτεινό και βρίσκεται σε αρκετά κοντινή απόσταση από εμάς επιτρέπει στους επιστήμονες να στρέψουν τα διαστημικά τηλεσκόπια σε αυτό με αυξημένες πιθανότητες να καταφέρουν να συλλέξουν ατμοσφαιρικά δεδομένα από τους τρεις εξωπλανήτες του συστήματος. 
Σε πρώτη φάση αναμένεται να χρησιμοποιηθεί το Χαμπλ για την παρατήρηση των νέων εξωπλανητών. 
Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Αστροφυσικού Περιοδικού «Φύση».

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τρεις εξωπλανήτες λίγο μεγαλύτερους από τη Γη - γι' αυτό αποκαλούνται σούπερ-Γαίες- που περιφέρονται γύρω από ένα άστρο σχετικά κοντά στον δικό μας Ήλιο, σε απόσταση περίπου 150 ετών φωτός. Ο ένας από τους τρεις πλανήτες βρίσκεται στην «κατοικήσιμη» ζώνη, δηλαδή στην κατάλληλη απόσταση από το άστρο του, ώστε να διαθέτει νερό σε υγρή μορφή και να μπορεί να φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής.

Το εν λόγω σύστημα, που βρίσκεται στον αστερισμό του Λέοντα, είναι ένα από τα πιο ενδιαφέροντα που έχουν ποτέ ανακαλυφθεί με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου «Κέπλερ», το οποίο, παρά την βλάβη του, εξακολουθεί να «κυνηγά» εξωπλανήτες (έχει ήδη βρει πάνω από 1.000). Η ανακάλυψη επιβεβαιώθηκε από επίγεια τηλεσκόπια στη Χαβάη, στις ΗΠΑ και στη Χιλή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αστρονόμο Ίαν Κρόσφιλντ του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, σύμφωνα με το "Nature", ανέφεραν ότι το μητρικό άστρο των τριών σούπερ-Γαιών είναι ο ερυθρός νάνος EPIC 201367075, που είναι μικρότερος (περίπου ο μισός σε μέγεθος) και πιο κρύος από τον Ήλιο μας. Το εν λόγω άστρο ανήκει στη δεκάδα των πιο κοντινών στη Γη άστρων που έχει βρεθεί να έχουν εξωπλανήτες.

Οι τρεις εξωπλανήτες βρίσκονται σε τροχιές πιο κοντά στο άστρο τους από ό,τι ο Ερμής στον Ήλιο, όμως επειδή το άστρο είναι αρκετά κρύο, οι πλανήτες δεν «ψήνονται». Ένας από αυτούς μάλιστα, ο πιο εξωτερικός, που είναι ο πιο μικρός, άρα και ο πιο «γήινος», θα μπορούσε να είναι κατοικήσιμος. Ο πλανήτης αυτός εκτιμάται ότι δέχεται περίπου 40% περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία από ό,τι η Γη.

Οι πλανήτες διαγράφουν μια πλήρη τροχιά (το έτος τους) σε δέκα έως 45 μέρες. Το μέγεθος τους είναι 1,5 έως 2,1 φορές μεγαλύτερο της Γης. Είναι πιθανότατα βραχώδεις και όχι αεριώδεις όπως ο Δίας.

Επειδή το άστρο τους βρίσκεται σχετικά κοντά στη Γη, είναι αρκετά φωτεινό, ώστε μελλοντικά οι αστρονόμοι να μελετήσουν τις ατμόσφαιρες των εξωπλανητών του, με τη βοήθεια και του διαστημικού τηλεσκοπίου «Χαμπλ», προκειμένου να προσδιορίσουν αν όντως είναι φιλικοί για την ύπαρξη ζωής.

Το πιο παραπλήσιο σύστημα με αυτό του EPIC, που έχει μέχρι σήμερα βρεθεί, αφορά το άστρο Κέπλερ 138, ένα νάνο με επίσης τρεις εξωπλανήτες γύρω του, από τους οποίους όμως κανένας δεν φαίνεται να βρίσκεται στην κατοικήσιμη ζώνη.
Πίστωση Εικόνας: PHL / UPR Αρεσίμπο.
Καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις όλων των δυνητικά κατοικήσιμων εξωπλανητών (συμπεριλαμβανομένου και του πρόσφατα ανακαλυφθέντος πλανήτη ΕΠΙΚ 201367065d) που κατατάσσονται από τον καλύτερο στον χειρότερο με δείκτη ομοιότητας προς τη Γη. Οι πλανήτες Γη, Άρης, Δίας και Ποσειδώνας παρουσιάζονται για κλίμακα στα δεξιά.
Η μελέτη: http://arxiv.org/abs/1501.03798Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - sci-news - ΣΚΑΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ