Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

Φωτοβόμβα: Το Χαμπλ παρατηρεί κοντινούς αστεροειδείς μπροστά από μακρινούς γαλαξίες
Το τηλεσκόπιο Χαμπλ, προσπαθούσε να λάβει μια φωτογραφία με μακρινούς γαλαξίες, αλλά κάποιοι αστεροειδείς έκαναν την εμφάνισή τους.
Οι αστεροειδείς, βρίσκονται περίπου 257 εκατομμύρια χλμ. από τη Γη.


Λαμβάνοντας αυτή τη μακρά έκθεση ενός τυχαίου μπαλώματος του ουρανού, μικροί αστεροειδείς εισέρχονται στο οπτικό πεδίο. Δεδομένου ότι η εικόνα αυτή συνδυάζει πολλαπλές εκθέσεις, μερικοί αστεροειδείς εμφανίζονται αρκετές φορές, αφήνοντας καμπύλες διαδρομές.
Περιέχει χιλιάδες γαλαξίες, συμπεριλαμβανομένων των τεράστιων κιτρινωπών ελλειπτικών και των μαγευτικών κυανών σπειροειδών.
Πολύ μικρότεροι, αποσπασματικοί κυανοί γαλαξίες, είναι πασπαλισμένοι σε όλο το πεδίο.
Τα πιο κόκκινα αντικείμενα πιθανότατα είναι οι μακρινότεροι γαλαξίες.
Τα ίχνη των αστεροειδών εμφανίζονται ως καμπύλες ή σχήματος ‘ς’ ραβδώσεις.
Οι αστεροειδείς εμφανίζονται σε πολλαπλές εκθέσεις του Χαμπλ που έχουν συνδυαστεί σε μία εικόνα.
Από τις 20 παρατηρητές αστεροειδών για αυτό το πεδίο, οι επτά είναι μοναδικά αντικείμενα.
Οι άλλοι ήταν πολύ εξασθενημένοι για να το φανούν νωρίτερα.

Τα πιο κόκκινα αντικείμενα πιθανότατα είναι οι μακρύτεροι γαλαξίες, των οποίων το φως έχει τεντωθεί στο κόκκινο μέρος του φάσματος από την επέκταση του διαστήματος.

Τα μονοπάτια φαίνονται καμπυλωμένα λόγω ενός παρατηρησιακού αποτελέσματος που ονομάζεται παράλλαξη. Καθώς το Χαμπλ περιφέρεται γύρω από τη Γη, ένας αστεροειδής θα φαίνεται να κινείται κατά μήκος ενός τόξου σε σχέση με τα πολύ πιο απομακρυσμένα αστέρια του φόντου και τους γαλαξίες.

Αυτό το φαινόμενο παράλλαξης, είναι κάπως παρόμοιο με το αποτέλεσμα που βλέπουμε από ένα κινούμενο αυτοκίνητο, στο οποίο τα δέντρα από την πλευρά του δρόμου φαίνεται να περνούν πολύ πιο γρήγορα από τα αντικείμενα φόντου σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις.
Η κίνηση της Γης γύρω από τον Ήλιο, καθώς και η κίνηση των αστεροειδών κατά μήκος των τροχιών τους, είναι άλλοι παράγοντες που συμβάλλουν στην προφανή παραμόρφωση των διαδρομών των αστεροειδών.

Όλοι οι αστεροειδείς εντοπίστηκαν χειροκίνητα, με την πλειονότητα από “αναλαμπές” διαδοχικών εκθέσεων για να καταγράψουν την εμφανή κίνηση των αστεροειδών.
Οι αστρονόμοι βρήκαν έναν μοναδικό αστεροειδή για κάθε 10 έως 20 ώρες χρόνου έκθεσης.


Το σύμπλεγμα γαλαξιών Έιμπελ 370, περιέχει αρκετές εκατοντάδες γαλαξίες δεμένους μεταξύ τους με την αμοιβαία έλξη βαρύτητας. Βρίσκεται περίπου 4 δισεκατομμύρια έτη φωτός (37,8 εξάκις εκ. χιλ.) μακριά στον αστερισμό Κήτος. Τα λεπτά, λευκά μονοπάτια που μοιάζουν με καμπύλες ή σχήματος ς ραβδώσεις είναι από αστεροειδείς που βρίσκονται, κατά μέσο όρο, μόνο περίπου 257 εκατομμύρια χλμ από τη Γη.

Αυτή η εικόνα είναι του παράλληλου πεδίου για το σύμπλεγμα γαλαξιών Έιμπελ 370.
Συγκροτήθηκε από εικόνες που λήφθηκαν σε ορατό και υπέρυθρο φως.
Η θέση του πεδίου στον ουρανό βρίσκεται κοντά στην εκλειπτική, στο επίπεδο του ηλιακού συστήματος.
Αυτή είναι η ζώνη στην οποία κατοικούν οι περισσότεροι αστεροειδείς, γι 'αυτό και οι αστρονόμοι του Χαμπλ είδαν τόσες διασταυρώσεις.
Οι παρατηρήσεις του Χαμπλ στο βαθύ ουρανό, που λαμβάνονται κατά μήκος μιας οπτικής επαφής κοντά στο επίπεδο του ηλιακού μας συστήματος, καταγράφουν συνήθως ίχνη αστεροειδών.


Μετάφραση: Πάνος Βέμμος

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ