Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 30 Σεπτεμβρίου 1880 (εικόνες)
30 Σεπτεμβρίου 1880. 
Ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Χένρι Ντρέιπερ, για πρώτη φορά φωτογραφίζει το νεφέλωμα του Ωρίωνα.
Henry Drape, το νεφέλωμα του Ωρίωνα, 1880, ανεστραμμένη
Από το αστεροσκοπείο του στο Hastings του Χάντσον, Νέα Υόρκη, ο Henry Draper ήταν ο πρώτος που φωτογράφισε το νεφέλωμα του Ωρίωνα. Μία από τις πρώτες προσπάθειές του είναι στα αριστερά, λήφθηκε το 1880 με χρόνο έκθεσης 51 λεπτά. Οι τελικές φωτογραφίες του, όπως και η μία στα δεξιά, λήφθηκαν το 1882. Με έκθεση φωτογραφίας στα 137 λεπτά, ο Henry έλαβε τη λάμψη του ίδιου του νεφελώματος. (flickr.com)

Ο Henry Draper με το τηλεσκόπιο του σε νεαρή ηλικία
Αυτή η φωτογραφία είναι από τη συλλογή του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν. Οι πληροφορίες καταλογογράφησης, προσδιορίζουν τον Henry Draper στο παρατηρητήριο του. Αν αυτό είναι σωστό, προέρχεται πιθανότατα από τη δεκαετία του 1860 ή στις αρχές του 1870, πριν αναπτυχθεί το μούσι που βλέπουμε στις φωτογραφίες του αργότερα (βλέπε πρώτη εικόνα).Το 1867, ο Henry Draper έχτισε ο ίδιος ένα δεύτερο θόλο στο Hastings του Χάντσον στο παρατηρητήριο του για να στεγάσει ένα μεγαλύτερο τηλεσκόπιο με το οποίο θα φωτογράφιζε τους ουρανούς. Με τις λεπτομερείς φωτογραφίες του φεγγαριού (φαίνεται καρφιτσωμένη στον τοίχο στα αριστερά), συγκέντρωσε διεθνή φήμη, μετά την οποία, το αστεροσκοπείο του έγινε τόπος προσκυνήματος για τους επιστήμονες. Αυτή η φωτογραφία μνήμης, τυπώθηκε στη Νέα Υόρκη, και περιλαμβάνει μια λεζάντα που έδωσε τις λεπτομέρειες: Εσωτερικό του Ισημερινoύ Δωματίου του Παρατηρητηρίου του καθηγητή Henry Draper, στο Hastings-του-Χάντσον, κοντά στη Νέα Υόρκη.  Γεωγραφικό πλάτος 40o 59 '25 "· Μήκος 73ο 52 "25" Δυτικά του Γκρίνουιτς. Δείχνοντας το 28 ιντσών επαργυρωμένο γυαλί ανακλαστήρα:. Των 12 ιντσών αχρωματικό και το 5 ιντσών ανιχνευτή"Ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Χένρι Ντρέιπερ (Henry Draper, 1837 – 1882), για πρώτη φορά φωτογραφίζει το νεφέλωμα του Ωρίωνα. 
Ο ίδιος αστρονόμος, λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1872, μελέτησε το φάσμα του Βέγα. 
Ακόμη πιο παλιά, το 1840, ο πατέρας του Τζων Ντρέιπερ, είχε φωτογραφήσει για πρώτη φορά τη Σελήνη. Το 1874, χάρη σε μια φωτογραφία του της τροχιάς της Αφροδίτης, τιμήθηκε με το χρυσό μετάλλιο από το Αμερικανικό Κογκρέσο. 
Ασχολήθηκε και με άλλα αστρονομικά θέματα, για τα οποία, επίσης, τιμήθηκε. 
Μετά το θάνατό του, που συνέβη σε ηλικία μόλις 45 ετών, η γυναίκα του διέθεσε, στη μνήμη του, ένα μεγάλο χρηματικό ποσό για την έκδοση του Καταλόγου φασμάτων αστέρων του αστεροσκοπείου του Χάρβαρντ.To-New-Sas

Πηγή: astronomos.gr , en.wikipedia.org , flickr.com , hastingshistoricalsociety.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ