Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 28 Σεπτεμβρίου 2014

Δύο μαύρες τρύπες «χορεύουν» στον 3C 75
28 Σεπτεμβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: X-Ray: NASA/CXC/D. Hudson, T.Reiprich et al. (AIfA); Radio: NRAO/VLA/ NRL
Τι συμβαίνει στο κέντρο του ενεργού γαλαξία 3C 75;
Οι δύο φωτεινές πηγές στο κέντρο αυτής της σύνθετης ακτίνων-Χ (μπλε) / ραδιοφωνικής (ροζ) εικόνας, είναι από κοινού σε τροχιά υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που τροφοδοτούν την γιγαντιαία πηγή ραδιοφώνου του 3C 75.
Περιτριγυρισμένος από πολλά επίπεδα ακτίνων-Χ εκπομπής αερίων και ανατινάξεις πιδάκων σχετικιστικών σωματιδίων που είναι οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες και χωρίζονται από 25.000 έτη φωτός.
Οι πυρήνες των δύο συγχωνευόμενων γαλαξιών στο σμήνος γαλαξιών Άμπελ 400, είναι περίπου 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά.
Οι αστρονόμοι συμπεραίνουν ότι αυτές οι δύο υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες που συνδέονται μεταξύ τους μέσω της βαρύτητας σε ένα δυαδικό σύστημα, εν μέρει επειδή οι πίδακες σαρώνουν με 'συνεπή' τρόπο πίσω από την εμφάνιση του γαλαξία και είναι πιο πιθανό να οφείλεται στην κοινή τους κίνηση καθώς επιταχύνουν μέσω του θερμού αερίου του συμπλέγματος σε 1.200 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο.
Αυτές οι θεαματικές κοσμικές συγχωνεύσεις, πιστεύεται ότι είναι κοινές σε πολυσύχναστα περιβάλλοντα σμηνών γαλαξιών στο μακρινό σύμπαν. 
Στο τελικό τους στάδιο, οι συγχωνεύσεις αναμένεται να είναι έντονες πηγές βαρυτικών κυμάτων.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: apod.nasa.gov

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ