Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Το Κασσινι παρακολουθεί το μυστηριώδες γνώρισμα που εξελίσσεται στην θάλασσα του Τιτανα
Επιλογή εικόνας για μεγέθυνση
Credit: NASA/JPL-Caltech/ASI/Cornell
Αυτές οι τρεις εικόνες, που δημιουργήθηκαν από το Κασσινι, Συνθετικό Διάφραγμα Ραδιοεντοπισμού (SAR) δεδομένων, δείχνουν την εμφάνιση και την εξέλιξη του μυστηριώδους χαρακτηριστικού γνωρίσματος στη Ligeia Μάρε, μια από τις μεγαλύτερες θάλασσες υδρογονανθράκων στο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα.
Το διαστημικό σκάφος Κασσινι της ΝΑΣΑ, παρακολουθεί την εξέλιξη ενός μυστηριώδους γνωρίσματος σε μια μεγάλη θάλασσα υδρογονανθράκων στο φεγγάρι του Κρόνου, Τιτάνα. 
Το γνώρισμα καλύπτει μια έκταση περίπου 100 τετραγωνικών μιλίων (260 τετραγωνικά χιλιόμετρα) στην Ligeia Μάρε, μια από τις μεγαλύτερες θάλασσες στον Τιτάνα. 
Έχει ήδη παρατηρηθεί δύο φορές από το πείραμα του ραντάρ, του Κασσινι, αλλά η εμφάνισή του έχει αλλάξει μεταξύ των δύο εμφανίσεων του.

Το μυστηριώδες γνώρισμα, που εμφανίζεται φωτεινό στις εικόνες του ραντάρ κατά το σκοτεινό υπόβαθρο της υγρής θάλασσας, επισημάνθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Ιουλ. 2013 με την πτήση του Κασσινι στον Τιτάνα. 
Οι προηγούμενες παρατηρήσεις δεν έδειξαν κανένα σημάδι φωτεινού χαρακτηριστικού σε αυτό το μέρος της Ligeia Μάρε. 
Οι επιστήμονες είχαν μπερδευτεί στο να βρουν το γνώρισμα που είχε εξαφανιστεί, όταν κοίταξαν και πάλι κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών, με το ραντάρ χαμηλής ανάλυσης και υπέρυθρης απεικόνισης του Κασσινι. 
Αυτό οδήγησε ορισμένα μέλη της ομάδας να αναφέρουν ότι ενδέχεται να ήταν ένα παροδικό γνώρισμα. 
Αλλά κατά τη διάρκεια πτήσης του Κασσινι στις 21 Αυγούστου 2014, το γνώρισμα ήταν και πάλι ορατό, και η εμφάνισή του έχει αλλάξει κατά τη διάρκεια των 11 μηνών, δεδομένου ότι είχε φανεί για τελευταία φορά.

Οι επιστήμονες της ομάδας του ραντάρ, είναι βέβαιοι ότι το χαρακτηριστικό γνώρισμα δεν είναι τεχνούργημα, ή ελάττωμα, στα δεδομένα τους, τα οποία θα ήταν μια από τις απλούστερες εξηγήσεις. Επίσης, δεν φαίνονται ενδείξεις ότι η εμφάνιση των αποτελεσμάτων τους είναι από εξάτμιση στη θάλασσα, καθώς η συνολική ακτογραμμή της Ligeia Μάρε δεν έχει αλλάξει αισθητά.

Η ομάδα πρότεινε ότι το γνώρισμα θα μπορούσε να είναι επιφανειακά κύματα, ανερχόμενες φυσαλίδες, επιπλέουσες στερεές ουσίες, στερεά αιωρούμενα ακριβώς κάτω από την επιφάνεια, ή ίσως κάτι πιο εξωτικό.

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η εμφάνιση αυτής της δυνατότητας θα μπορούσε να σχετίζεται με την εναλλαγή των εποχών στον Τιτάνα, καθώς το καλοκαίρι πλησιάζει στο βόρειο ημισφαίριο του φεγγαριού. 
Η παρακολούθηση αυτών των αλλαγών είναι ένας σημαντικός στόχος για την τρέχουσα παράταση της αποστολής του Κασσινι.

"Η επιστήμη αγαπά το μυστήριο, και με αυτό το αινιγματικό γνώρισμα, έχουμε ένα συναρπαστικό παράδειγμα της συνεχούς αλλαγής στον Τιτάνα," δήλωσε ο Stephen Wall, αναπληρωτής επικεφαλής της ομάδας του ραντάρ και της ομάδας του Κασσινι, που βασίζεται στο Εργαστήριο Αεριώθησης (Jet Propulsion Laboratory) της NASA στην Πασαντένα της Καλιφόρνια. 
«Είμαστε αισιόδοξοι, ότι θα βρισκόμαστε σε θέση να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις αλλαγές που ξεδιπλώνονται και να αποκτήσουμε γνώσεις σχετικά με το τι συμβαίνει σε αυτή την εξωγήινη θάλασσα.»


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ