Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 9 Οκτωβρίου 2014

Ογκόλιθος σε κοντινό πλάνο και εστίαση στο «λαιμό» του κομήτηΤο σύστημα επιστημονικής απεικόνισης OSIRIS στο διαστημικό σκάφος της ESA, Ροζέτα, έχει λάβει μια καταπληκτική εικόνα από μια από τις πολλές πέτρες που καλύπτουν την επιφάνεια του κομήτη 67Ρ.


Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Ο "ογκόλιθος του Χέοπα", λαμβάνεται από την κάμερα OSIRIS κλειστής γωνίας του Ροζέτα στις 19 Σεπτεμβρίου του 2014, από απόσταση 28,5 χιλιομέτρων. Ο ογκόλιθος που έχει μέγιστη διάσταση περίπου 45 μ. (Περισσότερα Αγγλ.)
Με μέγιστη διάσταση περίπου 45 μέτρα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους ογκόλιθους που φαίνεται στον κομήτη. 
Ξεχωρίζει ανάμεσα σε μια ομάδα από ογκόλιθους στην ομαλή περιοχή που βρίσκεται στην κάτω πλευρά του μεγαλύτερου λοβού του 67Ρ / C-G.

Αυτό το σύμπλεγμα των ογκόλιθων υπενθύμισε στους επιστήμονες, τις διάσημες πυραμίδες της Γκίζας κοντά στο Κάιρο της Αιγύπτου, και έτσι έχει το όνομά του Χέοπα για τη μεγαλύτερη από τις εν λόγω πυραμίδες, η Μεγάλη Πυραμίδα, η οποία χτίστηκε ως τάφος για τους Φαραώ του Χέοπα (επίσης γνωστή ως Χέοπος ή Χέοπα) περίπου 2.550 π.Χ..


Αυτή η επιλογή εισήγαγε επίσης ένα πιο γενικό Αιγυπτιακό σύστημα ονοματοδοσίας που συμφωνήθηκε από τους επιστήμονες του Ροζέτα που θα χρησιμοποιηθούν για πολλά από τα χαρακτηριστικά του 67Ρ / CG, σύμφωνα με το πνεύμα της συνολικής αποστολής και ονόματα διαστημικών οχημάτων.


"Η πυραμίδα του Χέοπα", είχε φανεί για πρώτη φορά σε εικόνες που λήφθηκαν στις αρχές Αυγούστου κατά την άφιξη του Ροζέτα στον κομήτη, (δείτε παρακάτω - μπορείτε να το εντοπίσετε;). Κατά τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το Ροζέτα πλοηγείται όλο και πιο κοντά στον κομήτη, το OSIRIS σχηματίζει τη μοναδική δομή ξανά - αλλά αυτή τη φορά με πολύ υψηλότερη ανάλυση από 50 εκατοστά ανά εικονοστοιχείο (πιξελ).
Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Η κάτω πλευρά των μεγαλύτερων λοβών του 67Ρ / C-G,. Η εικόνα παρουσιάστηκε με την ευκαιρία της άφιξης στις 6 Αυγ.· λήφθηκε από απόσταση 130 χιλιομέτρων και η ανάλυση της εικόνας είναι 2,4 μέτρα ανά εικονοστοιχείο. (Περισσότερα Αγγλ.)Οι ογκόλιθοι-σαν δομές όπου το Ροζέτα έχει αποκαλύψει σε πολλά σημεία στην επιφάνεια του 67Ρ / CG, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και μυστηριώδη χαρακτηριστικά του κομήτη (βλέπε χθεσινή Παρατήρηση (είναι ο επόμενος τίτλος παρακάτω: "Παρατήρηση του κομήτη - εστίαση στο «λαιμό»") του κομήτη για εστίαση σε ογκόλιθους του «λαιμού» του κομήτη).

Ακριβώς όπως και πολλοί άλλοι ογκόλιθοι φαίνονται τόσο από το OSIRIS και  τη NAVCAM του διαστημικού σκάφους, ο.. Χέοπας ξεχωρίζει όχι μόνο φυσικά, αλλά και καθώς ένα ελαφρώς φωτεινότερο χαρακτηριστικό σε σύγκριση με την πιο σκούρα επιφάνεια γύρω από αυτό.
.....................................
__________________
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Παρατήρηση του κομήτη - εστίαση στο «λαιμό» 08/10/2014Αυτό το τεσσάρων εικόνων NAVCAM μοντάρισμα, περιλαμβάνει εικόνες που λήφθηκαν στις 2 Οκτωβρίου από απόσταση 19 χλμ από το κέντρο του 67Ρ / CG, προσφέρει μια υπέροχη θέα προς την περιοχή του «λαιμού» του κομήτη. 

Η κλίμακα της εικόνας είναι 1.45 μέτρα / εικονοστοιχείο, έτσι ώστε κάθε 1024 x 1024 καρέ εικονοστοιχείου, είναι περίπου 1,5 τετραγωνικά χιλιόμετρα.Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
Τέσσερις μονταρισμένες εικόνες από την κάμερα NAVCAM (εικόνων) λήφθηκαν στις 2 Οκτωβρίου. (Περισσότερα Αγγλ.)
Ως συνήθως, οι τέσσερις μεμονωμένες εικόνες που συνθέτουν το μοντάρισμα, παρέχονται στο τέλος της ανάρτησης. 
Είναι ενδιαφέρον να δούμε το πώς η προοπτική έχει μετατοπιστεί και μερικά από τα χαρακτηριστικά έχουν αλλάξει στην εμφάνιση, ως αποτέλεσμα της περιστροφής του κομήτη και της μετακίνησης του διαστημικού οχήματος στο διάστημα μεταξύ της πρώτης (κάτω αριστερά) και τελευταίας (κάτω δεξιά) εικόνας που λήφθηκαν.


Για παράδειγμα, κοιτάξτε την αλλαγή στο μήκος των σκιών των χαρακτηριστικών κοντά στην «ένταξη» στο κάτω μέρος των δύο εικόνων. 

Έτσι, μια λέξη προσοχής: ενώ είναι δυνατόν να δημιουργηθεί ένα απρόσκοπτο μωσαϊκό, χρησιμοποιώντας λογισμικό όπως το Microsoft ICE, ένας προσεκτικός έλεγχος στα πρωτότυπα, πολύ πιθανό, θα έχει περιοχές που δείχνουν ότι είναι λανθασμένες.

Σημειώστε επίσης ότι η διάχυτη «άμορφη μάζα» που αναφέρεται στη θέση της Δευτέρας (μέρα), και πιθανόν λόγω εσωτερικής σκέδασης του στην οπτική εικόνα από τη NAVCAM, είναι ορατό και πάλι στις δύο πρώτες εικόνες στην σημερινή θέση. 

Από την άμορφη μάζα, φαίνεται να ταιριάζει με τους πίδακες που φαίνονται στο πάνω δεξί πλαίσιο, να είστε προσεκτικοί όταν τις περιστρέφετε, για την αντίθεση!

Μπορεί επίσης να θέλετε να συγκρίνετε αυτές τις εικόνες με εκείνες της ίδιας περιοχής που φαίνονται από απόσταση περίπου 28,5 χιλιομέτρων στις
24 Σεπτεμβρίου.

Εστιάζοντας στο κάτω δεξί πλαίσιο αυτού του μονταρίσματος, μπορείτε να εντοπίσετε κάποια ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, εκτός από τους πολλούς ογκόλιθους. 

Για παράδειγμα, στο κατώτερο κεντρικό τμήμα της εικόνας, φαίνεται να υπάρχουν εκτεθειμένες επιφάνειες που στερούνται του ομαλότερου υλικού που κυριαρχεί στην περιοχή του λαιμού (οι εκτεθειμένες επιφάνειες εμφανίζονται ως φωτεινότερα χαρακτηριστικά με αυτές τις ρυθμίσεις αντίθεσης της εικόνας). 
Εικόνες υψηλότερης ανάλυσης ελπίζουμε να μας "πουν" το πόσο παχύ είναι αυτό το σκονισμένο κάλυμμα σε αυτήν τη θέση, τουλάχιστον, και έτσι πιθανώς να παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα ποσοστά της διάβρωσης.

Γλιστρώντας μέσω του κέντρου του πλαισίου, κοντά στο σκιασμένο τμήμα στα δεξιά, είναι ένα άλλο περίεργο χαρακτηριστικό. 

Σε ορισμένα σημεία μοιάζει με μια σειρά από μικρά κοιλώματα· σε άλλες, φαίνεται να συγχωνεύονται σε μεγαλύτερα, σαν αυλάκια χαρακτηριστικά - μπορείτε απλά δείτε κάποιους μικρούς λάκκους στην εικόνα της 24ης Σεπτεμβρίου
Θα είναι ενδιαφέρον να γνωρίσουμε από κοντά αυτά τα χαρακτηριστικά, για να δούμε πώς ταιριάζουν στη συνολική εικόνα της εξέλιξης του κομήτη.

Δεδομένου ότι η ολοκληρωμένη έρευνα του 67Ρ / CG συνεχίζεται, θα πρέπει επίσης να καταβληθούν προσπάθειες για να μάθουμε περισσότερα σχετικά με την προέλευση των ογκόλιθων και, φυσικά, τη σύνθεσή τους. 

Είναι λείψανα από το εσωτερικό του κομήτη, που εκτίθενται από μια διαβρωτική διαδικασία που έχει αφαιρέσει υλικό από την γύρω περιοχή τους· είναι προϊόν της διάβρωσης από τα κοντινά βράχια· ή ήταν αυτά που έχουν ξεθαφτεί από τη δραστηριότητα πίδακα;


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: blogs.esa.int (9/10/2014) , blogs.esa.int (08/10/2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ