Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014

Χάος στη λεκάνη της Ατλαντίδας
Copyright ESA/DLR/FU BerlinΟ Άρης είναι γεμάτος με κρατήρες. 
Οι επιστήμονες έχουν υπολογίσει ότι ο κόκκινος πλανήτης πλήττεται από περίπου 200 μετεωρίτες κάθε χρόνο καθώς ανακαλύπτονται νέοι κρατήρες.

Ενώ ορισμένοι μικροί κρατήρες είναι φρέσκοι, ο Άρης έχει μεγάλους και πολλούς που είναι πολύ μεγαλύτεροι και πιο αρχαίοι, όπως το περίπου κυκλικό κομμάτι του εδάφους, μερικώς περικυκλωμένο από ζαρωμένα βράχια, εμφανίζεται στο κέντρο αυτής της εικόνας. 
Ονομάζεται λεκάνη της Ατλαντίδας, ο κρατήρας αυτός είναι τόσο παλιός που το εξωτερικό χείλος του έχει διαβρωθεί και τώρα είναι μόλις ανιχνεύσιμος. 
Πιστεύεται ότι είναι το αποτέλεσμα μιας τεράστιας σύγκρουσης περίπου 4 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια του «Αργού Βαρύ Βομβαρδισμού» - μια περίοδος, όταν ένας ασυνήθιστα υψηλός αριθμός αστεροειδών έβρεχε στους βραχώδεις πλανήτες εσωτερικό ηλιακό σύστημα.

Η λεκάνη της Ατλαντίδας, βρίσκεται στα νότια υψίπεδα του Άρη. 
Πολλές διαφορετικές δομές και γεωλογικά χαρακτηριστικά μπορούν να βρεθούν σε όλη αυτή την περιοχή του πλανήτη, ένας αριθμός των οποίων εμφανίζονται σε αυτή την εικόνα, όπως βράχια, κρατήρες, κανάλια σκαλισμένα σε απότομες πλαγιές, ζαρωμένες κορυφογραμμές και γκρεμοί.

Αυτή η εικόνα είναι ένα μωσαϊκό από τέσσερις εικόνες που λαμβάνονται από το Mars Express υψηλής ευκρίνειας κάμερα στις 28 Δεκεμβρίου του 2008, 29 Δεκεμβρίου 2008, 6 Φεβρουαρίου 2009 και στις 5 Ιανουαρίου 2014. 
Η ανάλυση της εικόνας είναι περίπου 14 μέτρα ανά εικονοστοιχείο.


To-New-Sas

Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ