Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

«Συνεστραμμένο σχοινί» ένδειξη για επικίνδυνες ηλιακές καταιγίδες
Credit: Tahar Amari /Centre de physique théorique.CNRS-Ecole Polytechnique.FRANCE.
Μοντέλο του μαγνητικού πεδίου στην περιοχή όπου σημειώθηκε μια σημαντική έκλαμψη στις 13 Δεκεμβρίου 2006. Αυτό το μοντέλο έχει ληφθεί με βάση τα στοιχεία του μαγνητικού πεδίου που λαμβάνεται στην επιφάνεια του Ήλιου από τον δορυφόρο Hinode και την υψηλή ανάλυση του μοντέλου MESHMHD λίγες ώρες πριν από την έκρηξη. Αυτό δείχνει ότι ένα μαγνητικό σχοινί (γκρι) διατηρείται σε ισορροπία από την υπέρθεση των "στοών" (πορτοκαλί).
Ένα "συνεστραμμένο σχοινί" μαγνητικά φορτισμένης ενέργειας, προηγείται των ηλιακών καταιγίδων που έχουν τη δυνατότητα να βλάψουν τους δορυφόρους και τα δίκτυα ηλεκτρισμού, δήλωσαν Γάλλοι επιστήμονες την Τετάρτη.

Ένα νήμα μαγνητικής ροής αναδύεται στην επιφάνεια του Ήλιου, μεγαλώνει και πιέζεται προς τα πάνω-και την επόμενη μέρα, το αστέρι εξαπολύει μια έκρηξη ακτινοβολίας, τα σωματίδια υψηλής ενέργειας και μαγνητισμένου πλάσματος.

Τα ηλιακά ξεσπάσματα θεωρούνται σπάνια, αλλά είναι όλο και περισσότερο ανησυχητικό για τους δορυφόρους, τα συστήματα παγκόσμιου εντοπισμού θέσης (GPS) και τα δίκτυα παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από τα οποία εξαρτάται η σύγχρονη ζωή.

Αναφέρει στο περιοδικό Nature, μια ομάδα με επικεφαλής τον Tahar Amari του Εθνικού Κέντρου Γαλλίας για την Επιστημονική Έρευνα (CNRS), κοίταξε μια ηλιακή καταιγίδα που παράχθηκε το Δεκέμβριο του 2006 και έτυχε να παρατηρηθεί από ένα Ιαπωνικό επιστημονικό δορυφόρο.

"Ήμασταν σε θέση να εντοπίσουμε την πηγή της έκρηξης τέσσερις ημέρες πριν από την ανάπτυξη," δήλωσε ο Amari σε μια ανταλλαγή email με το AFP.

«Το μαγνητικό πεδίο συσσωρεύεται στο σχήμα "συνεστραμμένου σχοινιού". 
Τα άκρα του σχοινιού είναι κολλημένα σε ηλιακές κηλίδες», είπε, αναφερόμενος στα διαβόητα μαγνητισμένα χαρακτηριστικά της ηλιακής επιφάνειας.

Οι ειδικοί λένε ότι ηλιακές καταιγίδες μπορεί να προκαλέσουν εκτεταμένες βλάβες, απενεργοποιώντας τα πάντα, από την ισχύ, το ραδιόφωνο, το GPS -γεωγραφικές τοποθετήσεις και το νερό που βασίζεται σε ηλεκτρικές αντλίες.
Credit: Tahar Amari /Centre de physique théorique.CNRS-Ecole Polytechnique.FRANCE
Προβολή των τυπικών ηλιακών εκρήξεων, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη διαστημική αποστολή της NASA, το Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο. Η Γη παρουσιάζεται για να δείξει το γιγαντιαίο μέγεθος των φαινομένων


Αρχίζουν με μια έκρηξη στην επιφάνεια του Ήλιου, που είναι γνωστή ως μια ηλιακή έκλαμψη, στέλνοντας ακτίνες-Χ και ακραία υπεριώδη ακτινοβολία προς τη Γη με την ταχύτητα του φωτός.

Ώρες αργότερα, ενεργητικά σωματίδια ακολουθούν και αυτά τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια και μπορούν να ηλεκτρίσουν τους δορυφόρους και να καταστρέψουν τα ηλεκτρονικά τους.
Credit: Tahar Amari /Centre de physique théorique.CNRS-Ecole Polytechnique.FRANCE
Έκρηξη του μαγνητικού σχοινιού στο δυναμικό μοντέλο METEOSOL μετά την εκκίνηση του από τη θέση ισορροπίας.


Στις 23 Ιουλίου, 2012, η Γη έχασε στενά τη μεγαλύτερη καταιγίδα εντός 150 ετών, ένα γεγονός αρκετά μεγάλο για να "χτυπήσει το σύγχρονο πολιτισμό από τον 18ο αιώνα," αλλά λίγοι άνθρωποι είχαν επίγνωση του κινδύνου, δήλωσε η NASA τον περασμένο Ιούλιο.

Προς το παρόν, η Γη λαμβάνει προειδοποίηση λίγες ώρες πριν από μια ηλιακή έκρηξη χάρη στα "μάτια" των Αμερικανικών δορυφόρων σε τροχιά.

Αλλά, ο Amari είπε, ο χρόνος προειδοποίησης θα πρέπει να βελτιωθεί στο μέλλον.

«Το έργο αυτό θα μας βοηθήσει σε αυτό το κομμάτι της γνώσης για τις επικείμενες ηλιακές εκρήξεις», είπε.

"Χρησιμοποιώντας τον πραγματικό χρόνο μαγνητικών δεδομένων και μαθηματικών μοντέλων, τελικά, θα είναι δυνατό να προβλεφθεί ο διαστημικός καιρός."To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ