Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Πόσο μικροί μπορεί να είναι οι γαλαξίες;
Credit: Garrison-Kimmel Bullock (UCI)Χθες μίλησα για το πόσο μικρό μπορεί να είναι ένα αστέρι, οπότε σήμερα ας διερευνήσουμε πόσο μικρός μπορεί να είναι ένας γαλαξίας. 

Ο Γαλαξία μας είναι περίπου 100.000 έτη φωτός, και περιέχει περίπου 200 δισεκατομμύρια άστρα. 
Ο μεγαλύτερος γνωστός γαλαξίας (IC 1101) είναι περίπου 6 εκατομμύρια έτη φωτός ολόκληρος, και έχει μάζα περίπου 100 τρισεκατομμύρια ηλιακές μάζες. 
Ο μικρότερος γαλαξίας; 
Έχει περίπου χίλια αστέρια.

Αυτός είναι πολύ αμυδρός γαλαξίας, και είναι γνωστός ως Segue 2, και μπορεί να φανεί στο ένθετο της παραπάνω εικόνας. 
Με μόνο χίλια αστέρια, και με διάμετρο περίπου 150 έτη φωτός, μπορεί να αναρωτιέστε πώς μπορεί να εξεταστεί ένας γαλαξίας. 
Μετά από όλα, υπάρχουν τα σφαιρωτά σμήνη γύρω από το Γαλαξία μας, που έχουν πολύ περισσότερα από 1.000 αστέρια.

Ένας από τους όρους ενός γαλαξία, είναι ότι πρέπει να πληρεί και να είναι βαρυτικά συνδεδεμένος. Αυτό σημαίνει ότι τα αστέρια πρέπει να είναι σε θέση να ξεφύγουν από τη βαρύτητα του γαλαξία. Για μια απλή χιλιάδα άστρων που δεσμεύονται βαρυτικά, θα πρέπει να έχουν εξαιρετικά αργή κίνηση (όχι περισσότερο από περίπου 1 χλμ. / ω). 
Αυτά τα αστέρια έχουν ταχύτητες περίπου 200 φορές μεγαλύτερη από αυτό το όριο, και παρόλα αυτά συνδέονται μέσω της βαρύτητας.

Όπως τα μικρότερα αστέρια, θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τι σημαίνει να είσαι ένα αστέρι, και οι μικρότεροι γαλαξίες θα μας βοηθήσουν να καθορίσουμε τι σημαίνει να είσαι ένας γαλαξίας. 
Αυτό που διαπιστώνουμε, είναι ότι η σκοτεινή ύλη διαδραματίζεται έναν κρίσιμο ρόλο στους γαλαξίες, ιδιαίτερα τους μικρούς μας φίλους.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ