Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου 2014

Η σύνδεση μεταξύ δυαδικών ακτίνων-Χ και πάλσαρ
Credit: NASA / Goddard Space Flight Center / Dana Berry
Καλλιτέχνης απόδοση ενός πάλσαρ.Ένα πάλσαρ χιλιοστού του δευτερολέπτου είναι ένα αστέρι νετρονίων που περιστρέφεται περίπου 600 έως 700 φορές το δευτερόλεπτο. 
Λόγω των ισχυρών μαγνητικών πεδίων τους, που παράγουν ισχυρές δέσμες ραδιοφωνικής ενέργειας από τις περιοχές των μαγνητικών πόλων τους, και καθώς περιστρέφονται, αυτές οι ακτίνες μπορούν να δείχνουν προς την κατεύθυνση μας. 
Ως αποτέλεσμα, παρατηρούμε αυτά τα αστέρια νετρονίων, σαν ραδιοφωνικές εκρήξεις με παλμό κάθε 1 - 10 χιλιοστά του δευτερολέπτου. 
Εξ ου και το όνομά τους.

Τα χιλιοστών του δευτερολέπτου πάλσαρ περιστρέφονται γύρω, όσο γρήγορα περιστρέφονται τα άστρα νετρονίων, πράγμα που τα καθιστά μυστήρια. 
Αφήνοντας τον εαυτό τους, ένα πάλσαρ σταδιακά επιβραδύνεται με την πάροδο του χρόνου. 
Αυτό σημαίνει ότι τα χιλιοστών του δευτερολέπτου πάλσαρ, είτε είναι πολύ μικρά αστέρια νετρονίων που σχηματίζονται με σχεδόν μέγιστη περιστροφή, ή θα πρέπει να υπάρχει κάποιος μηχανισμός που τα αναγκάζει να περιστρέφονται πιο γρήγορα.

Αυτό αποδεικνύει όχι μόνο ότι υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ δυαδικών ακτίνων-Χ και πάλσαρ, αλλά ότι αυτά τα αντικείμενα μπορούν να μετακινηθούν μεταξύ δύο χώρων σε ένα αρκετά ταχύ ρυθμό. Φαίνεται ότι κάποιοι αστέρες νετρονίων πραγματικά τρώνε και τρέχουν.


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ