Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 1 Δεκεμβρίου (4)
1959,
Κάμερα, που είναι τοποθετημένη στην άκρη ενός πυραύλου βγάζει την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης από το Διάστημα.


1 Δεκεμβρίου, 1959. 
Η πρώτη έγχρωμη φωτογραφία της Γης που λήφθηκε από το διάστημα. 

Ένας πύραυλος "Θωρ", ξεκίνησε από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ, έλαβε τις φωτογραφίες, παρόλο που δεν ανακτήθηκαν μέχρι και δύο μήνες αργότερα, όταν η κωνική μύτη του πυραύλου βρέθηκε στα Νησιά στις Μπαχάμες.. .
1η Δεκεμβρίου 1750
Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γερμανός μαθηματικός Τζόχαν Ντοπελμάυρ.


Αφήνει την τελευταία του πνοή ο Γερμανός μαθηματικός Τζόχαν Ντοπελμάυρ (Johann Doppelmayr, 1677 – 1750), που ασχολήθηκε με την αστρονομία, τη σφαιρική τριγωνομετρία, τα ηλιακά ωρολόγια και τα μαθηματικά. Ένα από τα πιο διάσημά του έργα είναι και ο Άτλαντας του Ουρανού (Atlas Coelestis, 1742), στον οποίο συγκέντρωσε τις περισσότερες από τις αστρονομικές πλάκες, που είχε προετοιμάσει κατά τη διάρκεια των περασμένων ετών και δημοσιεύτηκαν από τον εκδοτικό οίκο Homann.


1η Δεκεμβρίου 1793
Γεννιέται ο Ρώσος γεωμέτρης Νικόλαος Λομπατσέφσκι.
Γεννιέται ο Ρώσος γεωμέτρης Νικόλαος Λομπατσέφσκι, (Nikolay Lobachevsky, 1793 – 1856), που έγινε γνωστός από την ομώνυμη, μη Ευκλείδεια Γεωμετρία του. Χρημάτισε καθηγητής πανεπιστημίου και πρύτανης αυτού, το 1827. Έγινε γνωστός ως ο «Κοπέρνικος της Γεωμετρίας», αφού το έργο του η Γεωμετρία του Λομπατσέφσκι, σήμανε μια επανάσταση στη γεωμετρική θεωρία, απορρίπτοντας το 5ο αξίωμα των παραλλήλων του Ευκλείδη, όπως είχε κάνει λίγο πρωτύτερα ο Μπόλιαϊ. Στις αρχές του 19ου αιώνα, όταν τα έργα του Μπόλιαϊ, του Λομπατσέφσκι και του Γκάους ήρθαν στο φως, κάποιοι μαθηματικοί αποκάλεσαν τη νέα μη Ευκλείδεια Γεωμετρία «αστρική γεωμετρία» ή γεωμετρία των αστέρων.
Η γεωμετρία του Λομπατσέφσκι δεν βασίζεται στο αξίωμα (αίτημα) του Ευκλείδη, που λέει ότι: Αν θεωρήσουμε μια ευθεία σε ένα επίπεδο και ένα σημείο του επιπέδου εκτός αυτής, τότε μία και μόνο μία, ευθεία του επιπέδου υπάρχει που να διέρχεται από το σημείο και να είναι παράλληλη προς τη δοσμένη ευθεία. Ο Λομπατσέφσκι ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των μελετών του, το 1826, τα δημοσίευσε το 1829 και τα ανέπτυξε περισσότερο σε μεταγενέστερες δημοσιεύσεις του.
1η Δεκεμβρίου 1992
Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της ESA «Σούπερ Μπερντ – Α».Εκτοξεύεται ο τεχνητός δορυφόρος της ESA «Σούπερ Μπερντ – Α» ("Super Bird – A") με την πτήση «Αριάν V – 55».
Η σειρά των δορυφόρων αυτών άρχισε από το 1965, οπότε εκτοξεύθηκε ο «Εάρλυ Μπερντ» ("Early Bird"), ο πρώτος επικοινωνιακός δορυφόρος των ΗΠΑ. Διέθετε 240 τηλεφωνικά κυκλώματα (ή ένα μόνο κύκλωμα τηλεόρασης). Είχε την ίδια ταχύτητα περιστροφής, με την οποία περιστρέφεται η Γη και γι' αυτό παρέμενε διαρκώς πάνω από το ίδιο σημείο της γήινης επιφάνειας, ως γεωστατικός δορυφόρος. Η λειτουργία του επέτρεπε για 4 χρόνια τη συνεχή τηλεπικοινωνιακή επαφή Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής. Το 1969, ένας δορυφόρος της σειράς αυτής βοήθησε στη μεταφορά των τηλεοπτικών εικόνων της πρώτης προσεδάφισης στη Σελήνη του διαστημοπλοίου «Απόλλων – 11».
To-New-Sas

Πηγή: www.PinoyDen.com - astronomos.gr - astronomos.gr - astronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ