Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 12 Δεκεμβρίου (5)12 Δεκεμβρίου 1897
Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος Γερμανο-Ρωσικής καταγωγής Όθων Στρούβε.


Γεννιέται ο Αμερικανός αστρονόμος γερμανορωσικής καταγωγής Όθων Στρούβε (Oto Struwe, 1897 – 1963), που ήταν δισέγγονος του Γουλιέλμου Στρούβε, που συνέβαλε στην ανάπτυξη της αστρικής φασματοσκοπίας και ιδιαίτερα από την ανακάλυψη της εκτεταμένης διασποράς του υδρογόνου και άλλων χημικών στοιχείων στο Διάστημα. 

Από τη μελέτη του αστέρα δ – Ωρίωνα, αλλά και άλλων αστέρων παρατήρησε ότι στα φάσματα των απομακρυσμένων θερμών αστέρων περιέχεται σε ορισμένες περιπτώσεις μια γραμμή απορρόφησης, που αντιστοιχεί στο ασβέστιο. Τελικά, όμως, διαπίστωσε, το 1925, ότι η γραμμή αυτή οφείλεται στην ύπαρξη εκτεταμένων νεφών ασβεστίου στο μεσοαστρικό χώρο τοποθετημένων, κυρίως, πάνω στο γαλαξιακό επίπεδο.
Ο Στρούβε έγινε καθηγητής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και διευθυντής του αστεροσκοπείου του Γιερκς (1932) καθώς και άλλων αστεροσκοπείων. 
Διακρίθηκε για τις μελέτες του στα φασματοσκοπία των άστρων, των νεφελωμάτων, των φασματοσκοπικά διπλών αστέρων, των ζωνών απορρόφησης κ.λπ.
Το 1938 επιβεβαίωσε την ύπαρξη υδρογόνου στο μεσοαστρικό χώρο. 
Η ανακάλυψη αυτή αποδείχθηκε αργότερα καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη του κλάδου της ραδιοαστρονομίας*. 
Δημοσίευσε περί τα 700 άρθρα και πολλά βιβλία, όπως π.χ. Εξέλιξη των αστέρων (1950), Το Σύμπαν (1962) κ.ά.

12 Δεκεμβρίου 1934.
Κοντά στον αστέρα ι - Ηρακλή αναλάμπει ο καινοφανής Ηρακλή.
Το κατάλοιπο νόβα το έτος 1993.
Φωτογραφία: Τηλεσκόπιο Γουίλιαμ Χέρσελ 

“Το DQ Ηρακλής, είναι ένα πολύ κοντινό σύστημα ενός λευκού νάνου (Α) και ένός κόκκινο νάνου (Β). Εδώ, το 1934 ένα αργό νόβα εξερράγη. Λόγω αυτού του ζεύγους το 1956 το φαινόμενο των καινοφανών έγινε κατανοητό.”


Κοντά στον αστέρα ι - Ηρακλή αναλάμπει ο καινοφανής Ηρακλή, που φθάνει στο 3ο μέγεθος, ενώ πρωτύτερα δεν φαινόταν καν. 
Μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες έφτασε το 2ο μέγεθος και ύστερα η λαμπρότητά του άρχισε να αδυνατίζει για να φτάσει στο 13ο μέγεθος.
Σήμερα το μέγεθός του είναι 15ο και έχει συντεταγμένες (α = 18ώ. 7λ., δ = 45ο 51΄). 
Παρατηρήθηκε πάντως ένα αεριώδες περίβλημα γύρω από τον αστέρα αυτό και ακόμη παρατηρήθηκε ότι ο αρχικός αστέρας διχάστηκε σε δυο άλλους αστέρες, που έχουν αμοιβαία περιστροφική κίνηση με περίοδο 4ω. 39λ.


12 Δεκεμβρίου 1984
Εκτοξεύεται ο δορυφόρος “ΝΟΑΑ – 9” (National Oceanic and Atmospheric Administration = Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), που λειτούργησε μέχρι και τις αρχές της 10ετίας του 1990.Εκτοξεύεται ο δορυφόρος “ΝΟΑΑ – 9” (National Oceanic and Atmospheric Administration = Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας), που λειτούργησε μέχρι και τις αρχές της 10ετίας του 1990.
Οι δορυφόροι «ΝΟΑΑ» παρέχουν εικόνες της επιφάνειας της Γης και της ατμόσφαιράς της και είναι τεχνητοί δορυφόροι τηλεπισκόπησης, που μας δίνουν πληροφορίες για τις υδάτινες επιφάνειες του πλανήτη μας. 
Γνωστοί δορυφόροι τηλεπισκόπησης είναι οι «Σποτ» (Spot) και ο «Γεοσάτ» (“Geosat”), οι μετεωρολογικοί, όπως οι «Τίρος», οι τηλεπικοινωνιακοί «Ιντελσάτ» (“Intelsat”) και οι δορυφόροι περιβάλλοντος.
Οι δορυφόροι της σειράς «ΝΟΑΑ» ονομάζονταν στην αρχή «Τίρος - 1, 2, 3, 4». Από τον 5ο δορυφόρο, όμως και μετά, μετρούνταν με τον οργανισμό, στον οποίο ανήκαν.
Οι δορυφόροι αυτοί της τρίτης γενιάς, είναι τεχνολογικά ανώτεροι των αντίστοιχων της δεύτερης γενιάς. 
Προσφέρουν νέες δυνατότητες, όπως βελτιωμένες παρατηρήσεις της ημερήσιας και νυχτερινής κάλυψης νεφών, της κατακόρυφης κατανομής της θερμοκρασίας και της δομής υδρατμών σε μεγάλη κλίμακα.

13 Δεκεμβρίου 1967
εκτοξεύεται το Pioneer 8, μέρος του προγράμματος Pioneer. Σκοπός του ήταν η μέτρηση του ηλιακού ανέμου, του ηλιακού μαγνητικού πεδίου και των κοσμικών ακτίνων.


12 Δεκεμβρίου 1961
εκτοξεύεται ο πρώτος τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος για ερασιτεχνική χρήση ο OSCAR 1 (Orbiting Satellite Carrying Amateur Radio).


Σχεδιασμένος και κατασκευασμένος απο ερασιτέχνες υπο την επίβλεψη οργανισμών όπως η AMSAT, βοήθησε στην εξέλιξη της επιστήμης των τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Μέχρι τώρα έχουν τεθεί σε τροχιά  περισσότεροι απο 70 δορυφόροι OSCAR απο 23 χώρες.To-New-Sas

Πηγή: astronomos.gr - astronomos.gr - jumk.de - britastro.org - astronomos.gr - NASA - ARRL - ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ