Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014

Η βροχή Διδυμίδων μετεωριτών επιστρέφει 13 - 14 Δεκεμβρίου 2014Ζωντανά από τις Καναρίους Νήσους

Οπτικοποίηση από τη δική μας ραδιοφωνικής τροφοδοσίας από το Νέο Μεξικό. 
Ακούστε για μετεωρίτες

Sky & Telescope / Gregg Dindermann
Οι μετεωρίτες Διδυμίδες, θα λάμψουν σε θέα οπουδήποτε αργά το βράδυ στον ουρανό. Αλλά αν ακολουθήσετε τα μονοπάτια τους πίσω και αρκετά μακριά, όλα αυτά εμφανίζονται να αποκλίνουν από ένα σημείο στον αστερισμό των Διδύμων. Η προοπτική του σημείου της προέλευσης των μετεωριτών, ονομάζεται βροχή ακτινοβολίας. Μην περιμένετε να δείτε πολλούς μετεωρίτες με τη μία! Αυτό το διάγραμμα προορίζεται μόνο για να δείξει την απόκλιση τους από το ακτινοβόλο σημείο.Αν είναι καθαρός ως αργά το Σάββατο και την Κυριακή το βράδυ ο ουρανός (τις νύχτες της 13ης και 14ης Δεκεμβρίου), να κοιτάτε ψηλά γενικά για τους «διάττοντες αστέρες» της βροχής Διδυμίδων του μετεωρίτη. 
“Οι Διδυμίδες είναι συνήθως μία από τις δύο καλύτερες βροχές μετεωριτών του έτους,” λέει ο Alan MacRobert, ανώτερος συντάκτης στο περιοδικό Sky & Telescope. 
“Είναι μερικές φορές πιο εντυπωσιακή βροχή από τις πιο γνωστές Περσείδες του Αυγούστου.”

Χαμηλότερα, η βροχή Διδυμίδων μετεωριτών θα πρέπει να είναι ορατή νωρίτερα εκείνα τα βράδια, και για μερικές νύχτες πριν και μετά την 13η και 14η Δεκεμβρίου.*Οι Διδυμίδες, μια από τις πιο θεαματικές "βροχές" διαττόντων αστέρων, κορυφώνεται τα χαράματα της Κυριακής και είναι ορατή και από τον Αττικό ουρανό.


Μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων αστέρων, των Διδυμίδων, θα αποκορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου, 13 Δεκεμβρίου, προς το ξημέρωμα της Κυριακής, 14 Δεκεμβρίου.
Το φαινόμενο των Διδυμίδων, που συνήθως διαρκεί από τις 7 έως τις 17 Δεκεμβρίου, μαζί με τις Περσείδες του Αυγούστου, παράγουν ένα από τα δύο εντυπωσιακότερα φαινόμενα διαττόντων αστέρων μέσα στο έτος, εφόσον βέβαια οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες επιτρέπουν την παρατήρηση. Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι οι Διδυμίδες είναι ο  "βασιλιάς" των διαττόντων, καθώς μπορούν να "παράγουν" έως 120 πολύ φωτεινά μετέωρα, δηλαδή πεφταστέρια, την ώρα, σε διάφορα σημεία στο νυχτερινό ουρανό και όχι σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Υπολογίζεται ότι οι Διδυμίδες, έκαναν την πρώτη τους εμφάνισή στα μέσα του 1800 και έχουν πάρει το όνομά τους από τον αστερισμό των Διδύμων, από όπου φαίνεται να προέρχονται. Αντίθετα, όμως, με τις άλλες βροχές διαττόντων αστέρων, δεν προέρχονται από την ουρά κάποιου κομήτη, αλλά από έναν μυστηριώδες αστεροειδή, τον "3200 Φαέθωνα", που ανακαλύφθηκε το 1983 από το δορυφόρο IRAS της NASA.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ένα σκοτεινό βραχώδες αντικείμενο, χωρίς "ουρά", που μερικοί αστρονόμοι θεωρούν "νεκρό" πια κομήτη, το οποίο όμως δεν αφήνει στο πέρασμα του αρκετή σκόνη για να δικαιολογήσει τη δημιουργία των διαττόντων. Οι επιστήμονες που έχουν μελετήσει τις τροχιές των μετεώρων των Διδυμίδων, πιστεύουν ότι μάλλον προέρχονται από μεγάλες ποσότητες υλικών που εκτινάχθηκαν από τον "3200 Φαέθωνα", όταν αυτός είχε πλησιάσει πολύ τον Ήλιο.
Ο αστεροειδής "Φαέθων" είναι μήκους περίπου πέντε χιλιομέτρων και ακολουθεί μια ιδιαίτερα ελλειπτική τροχιά, η οποία κάθε 1,4 χρόνια τον φέρνει ανάμεσα στον Ερμή και στον Ήλιο, με συνέπεια, ανά τακτικά χρονικά διαστήματα να "καίγεται" από την ηλιακή ακτινοβολία , καθώς πλησιάζει τον Ήλιο περισσότερο από κάθε άλλο γνωστό αστεροειδή και έτσι να παράγει νέες εκροές σκόνης. Το ρεύμα αυτό προκαλεί τις Διδυμίδες, όταν τα μετέωρα εισέρχονται στη γήινη τροχιά και καίγονται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη μας.
Άλλοι επιστήμονες αντιτείνουν ότι αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εξηγήσει τον μεγάλο αριθμό σωματιδίων σκόνης που πέφτουν στη Γη με την μορφή μετεώρων. Γι’ αυτό, θεωρούν ότι το μυστήριο της προέλευσης και δημιουργίας των Διδυμίδων δεν έχει ακόμα λυθεί οριστικά.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)*Ζωντανά από εδώ για όποιον δεν μπορεί να δει τη "βροχή" από το σημείο που μένει: 

http://www.ustream.tv/channel/nasa-msfc και εδώ: 

http://live.slooh.com/stadium/live/the-spectacular-geminid-meteor-shower-sensation-of-december-2014Sky & Telescope / Alan Dyer
Κατά τη διάρκεια του 2004 της βροχής των Διδυμίδων μετεωριτών, ο Alan Dyer έλαβε μία φωτεινή βολίδα με ένα τρίποδο, εξοπλισμένη ψηφιακή φωτογραφική μηχανή. Χρησιμοποίησε ένα ευρύ πεδίο, φακού 16 mm για μια έκθεση 1 λεπτού σε f / 2.8 με ρύθμιση ISO 800.

Sky & Telescope diagram
Ο Φαέθων ολοκληρώνει μια τροχιά γύρω από τον Ήλιο κάθε 1,4 χρόνια. Η πορεία του είναι ιδιαίτερα επιμήκης, μοιάζει πολύ με εκείνη ενός κομήτη. Ίσως να είναι ένας εκλειπτικό κομήτης, ή ίσως είναι ένας πραγματικός αστεροειδής που διασπάται και φέρνει βραχώδη κομμάτια όταν βρίσκεται πλησιέστερα στον Ήλιο
To-New-Sas

Πηγή: SKY & TELESCOPE news 247 (κείμενο σε *)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ