Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 3 Δεκεμβρίου 2014

Αριάδνη 6: Το μέλλον της Ευρώπης στο διάστημαΝέος πύραυλος βαρέων βαρών για την Ευρώπη


Ο Ariane 6 αναμένεται να αντικαταστήσει τον σημερινό Ariane 5 το 2020
O Ariane 6 θα παράγεται σε δύο βερσιόν, οι οποίες θα θέτουν σε τροχιά φορτία των 5 ή 11 τόνων
Λουξεμβούργο 
Πράσινο φως για την ανάπτυξη του Ariane 6, του πυραύλου με τον οποίο η Ευρώπη θα μπορέσει να παραμείνει ανταγωνιστική στην αγορά εκτόξευσης μεγάλων φορτίων, έδωσαν οι χώρες-μέλη της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA. Ενέκριναν επίσης κονδύλια που επαρκούν οριακά για το ExoMars, ένα ευρωπαϊκό ρομπότ στον Άρη.


Οι αρμόδιοι υπουργοί που εκπροσώπησαν τις χώρες τους σε συνάντηση στο Λουξεμβούργο ενέκριναν κονδύλια συνολικού ύψους 5,924 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα χρόνια.

«Πιστεύω ότι μπορώ να σας δώσω την περίληψη της συνάντησης λέγοντας ότι ήταν επιτυχής. Θα τολμούσα μάλιστα να πω ότι ήταν μεγάλη επιτυχία» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ESA Ζαν-Ζακ Ντορντέν.

To προφίλ του νέου πυραύλου

Σχεδόν 4 δισ. θα διατεθούν για τον διάδοχο του Ariane 5, του μεγαλύτερου ευρωπαϊκού πυραύλου, ο οποίος επιχειρεί από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 και θεωρείται επιτυχημένος. Αντιμετωπίζει όμως αυξανόμενο ανταγωνισμό από εταιρείες όπως η αμερικανική SpaceX, και προβλέπεται να χάσει τη θέση του στην αγορά στα τέλη αυτής της δεκαετίας.

Ο Ariane 6 αναμένεται να ρίξει το λειτουργικό κόστος, καθώς θα βασιστεί σε σύγχρονες μεθόδους παραγωγής και μια απλοποιημένη γραμμή παραγωγής. Θα παράγεται σε δύο εκδόσεις, τις Α62 και A64, οι οποίες θα μπορούν να θέτουν σε τροχιά φορτία 5 ή 11 τόνων αντίστοιχα.

Βασικοί εργολάβοι του προγράμματος θα είναι ο όμιλος Airbus και η γαλλική Arianespace. Όπως μάλιστα αναφέρει το BBC, η Γαλλία, η οποία επιθυμούσε διακαώς να εγκριθεί ο Ariane 6, έπεισε τη Γερμανία να δώσει το πράσινο φως λέγοντας «ναι» στο αίτημα του Βερολίνου για χρηματοδότηση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, (ISS) στον οποίο επικεντρώνονται οι γερμανικές διαστημικές δραστηριότητες.

Συνολικά 800 εκατ. αποφασίστηκε να διατεθούν έως το 2017 για το πολυεθνικό τροχιακό εργαστήριο.

Οριακή είναι ωστόσο η χρηματοδότηση για το ExoMars, ένα τροχοφόρο ρομπότ που προγραμματίζεται να εκτοξευτεί το 2018 για να αναζητήσει ίχνη ζωής στον Άρη. Το χρηματοδοτικό κενό της αποστολής, η οποία είχε φτάσει παλαιότερα στο όριο της ακύρωσης, φτάνει τα 200 εκατ. ευρώ.

Οι υπουργοί ενέκριναν μόνο 140 εκατ. ευρώ, ωστόσο ο γενικός διευθυντής της ESA δήλωσε πως το ποσό αρκεί για τη συνέχιση του προγράμματος.

«Σημαίνει ότι μπορώ να υπογράψω συμβόλαια με τη βιομηχανία του χρόνου» είπε.
"Πρέπει να εξετάσουμε την πολιτική των ανταγωνιστών μας. Μόνο τότε θα διασφαλίσουμε την θέση της Ευρώπης στο διάστημα. ."


*Οι Ευρωπαίοι υπουργοί έδωσαν το πράσινο φως για την κατασκευή του διαστημικού πυραύλου Ariane 6. Το 2020, ο νέος πύραυλος θα αντικαταστήσει το σημερινό Ariane 5.

Η σύνοδος των υπουργών επιστήμης και τεχνολογίας που πραγματοποιήθηκε στο Λουξεμβούργο, αποφάσισε να στηρίξει τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος με 8 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Έχουμε μια πολύ ισχυρή θέση στην αγορά, αλλά η θέση μας απειλείται. Πρέπει να δούμε το μέλλον, να δούμε ποιους δορυφόρους θέλουμε να στείλουμε στο διάστημα. Πρέπει να εξετάσουμε τις επιλογές και την πολιτική των ανταγωνιστών μας. Μόνο τότε θα προστατεύσουμε τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Μόνο τότε θα διασφαλίσουμε την θέση της Ευρώπης στο διάστημα» υποστηρίζει ο Γκαέλ Γουίντερς, διευθυντής του τμήματος εκτοξεύσεων του ΕΟΔ.

Η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος και η απλοποιημένη έκδοση του Arian, διασφαλίζει περίπου 16.000 θέσεις εργασίας στη Γαλλία και συνολικά 35.000 στην Ευρώπη. Υπάρχουν ακόμη χρήματα, για να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η ευρω-ρωσική αποστολή στον Άρη.

«Μπορεί να οφείλεται στην επιτυχία της Rosetta. Πάντως οι υπουργοί που ήρθαν στο Λουξεμβούργο ήταν αισιόδοξοι και θετικοί. Συμβιβάστηκαν, βρήκαν επιπλέον χρήματα και συμφώνησαν στα σημαντικότερα σημεία, όπως στον Ariane 6 και τον ExoMars» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στο Λουξεμβούργο, Τζέρεμι Γουίλκς.*

Copyright © 2014 euronews (κείμενο σε *)


Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - euronews/gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ