Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Οι αστρονόμοι παρατηρούν δύο αστέρια τόσο κοντά το ένα στο άλλο που θα καταλήξουν να συγχωνευτούν σε ένα υπερμέγεθες άστρο
Credits: Javier Lorenzo (Universidad de Alicante).
Καλλιτεχνική απεικόνιση του συστήματος MY Καμ. Οι αναλογίες μεταξύ των συστατικών αντικατοπτρίζουν τα αποτελέσματα της ανάλυσης. Τα αστέρια παραμορφώνονται από την πολύ γρήγορη περιστροφή τους και τη βαρυτική έλξη του συντρόφου.
Μια μελέτη του δυαδικού συστήματος «MY Καμηλοπάρδαλις», που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Αστρονομία και Αστροφυσική (Astronomy & Astrophysics), δείχνει ότι τα πιο ογκώδη αστέρια αποτελούνται από τη συγχώνευση με άλλα μικρότερα αστέρια, όπως προβλέπεται από θεωρητικά μοντέλα.

Τα περισσότερα από τα αστέρια στο γαλαξία μας έχουν σχηματιστεί σε δυαδικά ή πολλαπλά συστήματα, μερικά εκ των οποίων είναι «σκιασμένα», αυτό αποτελείται από δύο ή περισσότερα αστέρια που παρατηρούνται από τη Γη, υφίστανται εκλείψεις και αμοιβαίες διελεύσεις λόγω του τροχιακού επίπεδου τους που αντιμετωπίζει τον πλανήτη μας. 
Ένα τέτοιο σύστημα είναι το εκλειπτικό δυαδικό σύστημα ΜY Καμηλοπάρδαλις.
Το περιοδικό Αστρονομίας και Αστροφυσικής έχει δημοσιεύσει ένα άρθρο σχετικά το MY Καμ., ένα από τα πιο γνωστά ογκώδη αστέρια, με τα αποτελέσματα των παρατηρήσεων από το Παρατηρητήριο Calar Alto (Αλμερία), που υπογράφονται από τους αστρονόμους στο Πανεπιστήμιο του Αλικάντε, το Κέντρο Αστροβιολογίας του Ισπανικού Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας (CAB-CSIC) και Ινστιτούτο Αστροφυσικής των Καναρίων Νήσων (IAC), μαζί με ερασιτέχνες αστρονόμους.

Η αναμενόμενη εξέλιξη είναι η συγχώνευση των δύο συστατικών σε ένα ενιαίο αντικείμενο πάνω από 60 ηλιακές μάζες πριν από οποιοδήποτε από αυτά έχουν το χρόνο να εξελιχθεί σημαντικά. 
Ως εκ τούτου, τα αποτελέσματα αυτά αποδεικνύουν τη βιωσιμότητα κάποιων θεωρητικών μοντέλων που υποδηλώνουν ότι τα περισσότερα ογκώδη άστρα σχηματίζονται από τη συγχώνευση λιγότερο ογκωδών άστρων.Η μελέτη: Cornell University Library [arXiv]

Χειρόγραφο Αστρονομίας και Αστροφυσικής [PDF]To-New-Sas

Πηγή / ΠερισσότεραPHYS.ORG - ruvid

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ