Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 8 Δεκεμβρίου 2014

Οι αστρονόμοι ανιχνεύουν εκπομπές ατομικού υδρογόνου στους γαλαξίες σε αποστάσεις ρεκόρ
Credit: Sloan Digital Sky Survey.
Εικόνες από τέσσερις μακρινούς γαλαξίες που παρατηρήθηκαν με το ραδιοτηλεσκόπιο Αρεσίμπο, οι οποίοι έχουν βρεθεί να φιλοξενούν τεράστια αποθέματα αέριου ατομικού υδρογόνου.
Χρησιμοποιώντας το μεγαλύτερο ραδιοτηλεσκόπιο στον κόσμο, δύο αστρονόμοι από το Swinburne, Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στην Αυστραλία, έχουν ανιχνεύσει το ασθενές σήμα που εκπέμπεται από αέριο ατομικό υδρογόνο σε γαλαξίες τρία δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ απόστασης από 500 εκατομμύρια έτη φωτός. 
Τα αποτελέσματά τους παρουσιάζονται σε έγγραφο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Monthly Notices της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας.

"Λόγω των περιορισμών των υφιστάμενων μέσων του, οι αστρονόμοι εξακολουθούν να γνωρίζουν πολύ λίγα για το περιεχόμενο αέριο των γαλαξιών πέρα από την τοπική γειτονιά μας."

Τα συστήματα αυτά είναι πολύ πλούσια σε αέριο, καθένα περιέχει μεταξύ 20 και 80 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου σε ατομικό αέριο. 
Αυτοί οι γαλαξίες είναι σπάνιοι, αλλά οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι ήταν πιο συχνοί κατά το παρελθόν, όταν το Σύμπαν ήταν νεότερο.

"Το ατομικό αέριο υδρογόνο είναι το καύσιμο από το οποίο σχηματίζονται νέα άστρα, γι 'αυτό και είναι ένα κρίσιμο συστατικό για να μελετήσουμε αν θέλουμε να κατανοήσουμε το πώς οι γαλαξίες σχηματίζονται και εξελίσσονται", δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Δρ Catinella.
Credit: Arecibo Observatory/NAIC
Το 305-μέτρων ράδιο-παρατηρητήριο Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την ανίχνευση του αέριου υδρογόνου σε αυτούς τους απόμακρους γαλαξίες.
Η εργασία αυτή ξεκίνησε ως ένα πείραμα για να δούμε σε τι αποστάσεις οι αστρονόμοι ήταν σε θέση να εντοπίσουν το σήμα από το ατομικό υδρογόνο στους γαλαξίες.

"Το αποτέλεσμα ξεπέρασε κατά πολύ τις αρχικές προσδοκίες μας," είπε η Δρ Catinella.
Η μελέτη: mnras.oxfordjournals.org (πρέπει να είστε μέλος στην ιστοσελίδα για να δείτε το έγγραφο)


To-New-Sas

Πηγή: PHYS.ORG

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ