Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 4 Δεκεμβρίου 2014

Πράσινο φως για την κατασκευή του E-ELTΚαλλιτεχνική απεικόνιση του Εξαιρετικά Μεγάλου Ευρωπαϊκού Τηλεσκοπίου
Credit: ESO/L. Calçada
Καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει το Εξαιρετικά Μεγάλο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο (E-ELT) με το θάλαμο του.
Το E-ELT θα είναι ένα 39-μέτρων διάφραγμα οπτικού και υπέρυθρου τηλεσκοπίου που θα βρίσκεται στο Cerro Armazones στην έρημο Atacama της Χιλής, 20 χιλιόμετρα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO στο Cerro Paranal. 
Θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο "μάτι στον ουρανό".

Το Εξαιρετικά Μεγάλο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο, ή E-ELT για συντομία, θα είναι μακράν το μεγαλύτερο οπτικό και εγγύς υπέρυθρο τηλεσκόπιο στον κόσμο. 

Στις αρχές Δεκεμβρίου 2014, το Συμβούλιο του ESO έδωσε το πράσινο φως για την πρώτη φάση κατασκευής του τηλεσκοπίου.

Σε μια πρόσφατη συνάντηση, για το κύριο διοικητικό μέσο του ESO, το Συμβούλιο, έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή του Εξαιρετικά Μεγάλου Ευρωπαϊκού Τηλεσκοπίου (E-ELT) σε δύο φάσεις. 
Οι δαπάνες της τάξης του € 1.000.000.000 έχει εγκριθεί για την πρώτη φάση, η οποία θα καλύψει τα έξοδα κατασκευής της πλήρους εργασίας του τηλεσκόπιο με μια σειρά από ισχυρά μέσα και στοχεύοντας στο πρώτο φως σε δέκα χρόνια. 
Θα επιτρέψει τεράστιες επιστημονικές ανακαλύψεις στους τομείς των εξωπλανητών, την αστρική σύνθεση των κοντινών γαλαξιών και το βαθύ Σύμπαν. 
Το μεγαλύτερο συμβόλαιο του ESO που έγινε ποτέ, ο θόλος του τηλεσκοπίου και η κύρια δομή, θα τοποθετηθούν εντός του επόμενου έτους.

Το E-ELT θα είναι ένα 39-μέτρων διάφραγμα οπτικού και υπέρυθρου τηλεσκοπίου που θα βρίσκεται στο Cerro Armazones στην έρημο Atacama της Χιλής, 20 χιλιόμετρα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO στο Cerro Paranal. 
Θα είναι το μεγαλύτερο στον κόσμο "μάτι στον ουρανό".

«Η απόφαση που ελήφθη από το Συμβούλιο, σημαίνει ότι το τηλεσκόπιο μπορεί τώρα να κατασκευαστεί, και ότι οι μεγάλες βιομηχανικές κατασκευές, έργων για το E-ELT χρηματοδοτήθηκαν τώρα και μπορεί να προχωρήσει σύμφωνα με το σχέδιο. 
Υπάρχει ήδη μεγάλη πρόοδος στη Χιλή για τη σύνοδο κορυφής της Armazones και τα επόμενα μερικά χρόνια θα είναι πολύ συναρπαστικό,» είπε ο Tim de Zeeuw, Γενικός Διευθυντής του ESO.

Η κατασκευή του E-ELT εγκρίθηκε από το Συμβούλιο του ESO τον Ιούνιο του 2012 υπό την προϋπόθεση ότι οι συμβάσεις με τιμή μεγαλύτερη από € 2.000.000 θα μπορούσαν να χορηγούνται μόνο μια φορά του συνολικού κόστους του τηλεσκοπίου (€ 1083 εκατομμύρια σε τιμές 2012) χρηματοδοτήθηκε στο επίπεδο του 90%. 
Μια εξαίρεση χορηγήθηκε για τα έργα πολιτικού μηχανικού στην περιοχή, η οποία ξεκίνησε με την τελετή έναρξης, τον Ιούνιο του 2014 και σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο.

Προς το παρόν, το 10% των συνολικών δαπανών του έργου έχουν μετατοπιστεί σε μια δεύτερη φάση. 
Με την ένταξη της Πολωνίας στο ESO, οι τρέχουσες χρηματοδοτικές δεσμεύσεις για το E-ELT έχουν πλέον φτάσει πάνω από το 90% του συνολικού κόστους της πρώτης φάσης που θα φέρει την πλήρη λειτουργικότητα του E-ELT. 
Οι επιπρόσθετες δεσμεύσεις από το επερχόμενο κράτος μέλος Βραζιλία, αναμένεται τα επόμενα χρόνια.

Για να αποφευχθεί το έργο από την "ολίσθηση", το Συμβούλιο του ESO αποφάσισε ότι η κατασκευή της πρώτης φάσης του τηλεσκοπίου 39-μέτρων μπορεί τώρα να προχωρήσει. 
Αυτό που χρηματοδοτεί το έργο, περιλαμβάνει τη σύμβαση για το θόλο του τηλεσκοπίου και την κύρια δομή - η μεγαλύτερη στην ιστορία του ESO - η οποία θα χορηγηθεί στα τέλη του 2015, και οδηγεί στην κατασκευή της πλήρους λειτουργικότητας του E-ELT.

Ανατολή Σελήνης πάνω από το Cerro Armazones
Credit: ESO/G. Lambert
Αυτή η εικόνα του μελλοντικού σπιτιού του E-ELT, ελήφθη το Νοέμβριο 2014 από το κοντινό Παρατηρητήριο Paranal του ESO. Η οριζοντίωση του Cerro Armazones είναι σε προχωρημένο στάδιο (κάτω αριστερά) και ο νέος πλατύς δρόμος που χτίζεται επάνω στο βουνό μπορεί επίσης να φανεί καλά.
Κατά τη στιγμή της εικόνας έδυε ο ήλιος πάνω από τον Ειρηνικό Ωκεανό και οι τελευταίες ακτίνες του φωτός είχαν "πιάσει" το Cerro Armazones. Η Πανσέληνος επίσης στην ανατολή ταυτόχρονα.

Καλλιτεχνική απεικόνιση του Εξαιρετικά Μεγάλου Ευρωπαϊκού Τηλεσκοπίου
Credit: ESO/L. Calçada
Καλλιτεχνική απεικόνιση δείχνει το Εξαιρετικά Μεγάλο Ευρωπαϊκό Τηλεσκόπιο (E-ELT) με το θάλαμο του. Το E-ELT θα είναι ένα 39-μέτρων διάφραγμα οπτικού και υπέρυθρου τηλεσκοπίου που θα βρίσκεται στο Cerro Armazones στην έρημο Atacama της Χιλής, 20 χιλιόμετρα από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο του ESO στο Cerro Paranal, το οποίο είναι ορατό σε απόσταση προς τα αριστερά.

To-New-Sas

Πηγή: ESO

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ