Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Σαν σήμερα 11 Ιανουαρίου (3)
1787,
ο αστρονόμος Γουίλιαμ Χέρσελ ανακαλύπτει τα δύο φεγγάρια του πλανήτη Ουρανού, την Τιτάνια και τον Όμπερον. Νωρίτερα, το 1781 είχε ανακαλύψει τον πλανήτη Ουρανό ενώ το 1800 ανακάλυψε την υπέρυθρη ακτινοβολία.Ανακαλύπτονται οι δορυφόροι του Ουρανού Τιτάνια και Ομπερόν, από τον Άγγλο αστρονόμο Γουίλιαμ Χέρσελ (William Herschel, 1738 – 1822). 
Η Τιτάνια (Titania) είναι ο τρίτος κατά σειρά ανακάλυψης δορυφόρος του πλανήτη Ουρανού. Το 1986 πλησίασε την Τιτάνια το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ – 2» και στις φωτογραφίες που έλαβε παρατηρούνται άφθονοι κρατήρες στην επιφάνειά της, ένας από τους οποίους έχει διάμετρο 300 χλμ.  

Ο Ομπερόν (Oberon) είναι ο εξωτερικός από τους 5 κύριους φυσικούς δορυφόρους του πλανήτη Ουρανού. Το 1986, τον πλησίασε το διαστημικό σκάφος «Βόγιατζερ – 2» και τον φωτογράφισε. Στις φωτογραφίες αυτές παρουσιάζεται ένα πλήθος από κρατήρες που αποκαλύπτουν  ότι τα επιφανειακά στρώματα περιέχουν σημαντικό ποσοστό πάγου. Επίσης ξεχωρίζουν κοιλάδες, και απότομες χαράδρες συχνά σε μεγάλο μήκος.

ΌμπερονΤιτάνια 11 Ιανουαρίου 1865
Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Χάρτμαν Γιοχάνες.


Γεννιέται ο Γερμανός αστρονόμος Χάρτμαν Γιοχάνες (Johannes Hartmann, 1865 – 1936), που το 1904, μαζί με τον βοηθό του Vogel, ανακάλυψε, το 1904, το μεσοαστρικό ιονισμένο ασβέστιο. Παρατήρησε δηλ. ότι η γραμμή Κ του ιονισμένου ασβεστίου δεν παρουσίαζε το φαινόμενο Ντόπλερ (Doppler), όπως οι άλλες γραμμές και γι’ αυτό ονομάστηκε «στάσιμη». 
Έτσι συμπέρανε ότι η γραμμή αυτή δεν προέρχεται από άστρο, αλλά από τη μεσοαστρική ύλη. Την ανακάλυψη αυτήτ την έκανε παρατηρώντας τον αστέρα δ – Ωρίωνα. 
Ο Γιοχάνες Χάρτμαν διορίστηκε, το 1909, καθηγητής του Πανεπιστημίου και του Αστεροσκοπείου Γκέτιγκεν (Göttigen), όπου παρέμεινε μέχρι το 1921, οπότε μετέβη στην Αργεντινή και έγινε διευθυντής του Αστεροσκοπείου Λα Πλάτα.


11 Ιανουαρίου 1978
πρώτη επιτυχημένη πρόσδεση τριών διαστημοπλοίων σε τροχιά
Το Σαλιούτ 6 συνδεδεμένο με το Σογιούζ και το "Πρόοδος" διαστημικό σκάφος.
Πίστωση: Sovfoto / Συντελεστής
Του Σαλιούτ 6, Σογιούζ 26, Σογιούζ 27, Σοβιετικοί κοσμοναύτες Γκεόργκι Grechko, Βλαντιμίρ dzhanibekov, και ο Όλεγκ Makarov πάνω στο διαστημικό σταθμό Σαλιούτ 6, 1978.
Το-Νιου-Σας

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ