Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 14 Ιανουαρίου 2015

Ο Ήλιος ξυπνάει: η πρώτη αξιοσημείωτη έκλαμψη του 2015 ως δραματική «μεσαίου επιπέδου» έκρηξη λαμβάνει χώρα στην επιφάνεια του Ήλιου Η πρώτη ηλιακή έκλαμψη του 2015Πίστωση εικόνας: ΝΑΣΑ / ΗΔΠ
Αυτή η εικόνα που δημοσιεύτηκε από τη ΝΑΣΑ, δείχνει τον ήλιο που εκπέμπει μία μεσαίου επιπέδου ηλιακή έκλαμψη, κορυφώθηκε στις 4:24 πμ GMT σήμερα (23:24 EST χθες). Η επιβλαβής ακτινοβολία από μία έκλαμψη, δεν μπορεί να περάσει μέσα από την ατμόσφαιρα της Γης για να επηρεάσει σωματικά τους ανθρώπους στο έδαφος, αλλά όταν είναι έντονη αρκετά, μπορεί να διαταράξει την ατμόσφαιρα.
Η πρώτη έκλαμψη του 2015 στον Ηλιο (στο κέντρο και δεξιά στην εικόνα) σημειώθηκε στις 12 Ιανουαρίου και δεν ήταν μεγάλης ισχύος.
Η κατηγορίας-M ηλιακή έκλαμψη εκρήγνυται από την δεξιά πλευρά του ήλιου σε αυτή την εικόνα λίγο πριν από τα μεσάνυχτα EST στις 12 Ιανουαρίου, 2015. Η εικόνα συνδυάζει δύο μήκη κύματος φωτός - 171 και 304 άνγκστρομ - καθώς λαμβάνεται από της ΝΑΣΑ το Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο.  • Οι επιστήμονες της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια ανίχνευσαν σημαντικές εκλάμψεις στον Ήλιο
  • Το γεγονός έλαβε χώρα σήμερα το πρωί στις 4:24 πμ GMT (23:24 EST χθες) (12/01/2015)
  • Δεν θεωρείται ότι είναι οποιαδήποτε απειλή, αλλά είναι η πρώτη αξιοσημείωτη έκλαμψη του 2015
  • Οι ηλιακές εκλάμψεις εμφανίζονται όταν η μαγνητική ενέργεια συσσωρεύεται και απελευθερώνεται


Το διαστημικό παρατηρητήριο ΗΔΠ που μελετά συνεχώς τον Ηλιο και καταγράφει τη δραστηριότητα και τα φαινόμενα του εντόπισε και φωτογράφισε τη πρώτη έκλαμψη του μητρικού μας άστρου στη νέα χρονιά.
Η έκλαμψη εκδηλώθηκε στις 12 Ιανουαρίου και ήταν σύμφωνα με τους επιστήμονες μέσης ισχύος και δεν αποτελεί απειλή για τη Γη.


Το φαινόμενο

Οι εκλάμψεις είναι ξαφνικές, απρόβλεπτες εξάρσεις του μαγνητικού πεδίου που πηγάζουν συνήθως από τις ηλιακές κηλίδες.
Συχνά συνοδεύονται από τις λεγόμενες εκτινάξεις στεμματικού υλικού, γιγάντιες ποσότητες φορτισμένων σωματιδίων που εκτινάσσονται στο διάστημα με ταχύτητες εκατομμυρίων χιλιομέτρων την ώρα.
Σε περίπτωση που η Γη βρεθεί στην πορεία αυτών των γιγάντιων πιδάκων υλικού, τα φορτισμένα σωματίδια μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε δορυφόρους και συστήματα ηλεκτροδότησης και να κάνουν ασυνήθιστα έντονο το βόρειο και το νότιο σέλας.

Ηλιακό μετεωρολογικό δελτίο

Με τα τεχνολογικά όπλα που είχαν μέχρι σήμερα στη διάθεση του οι επιστήμονες είχαν καταφέρει να κάνουν προβλέψεις για τις «καιρικές συνθήκες» Ηλιου σε 24ωρη βάση.
Αναπτύχθηκε ένα νέο σύστημα, το ΦΛΑΡΕΚΑΣΤ (πρόβλεψη έκλαμψης), το οποίο αναλύοντας τα δεδομένα των διαφόρων επίγειων και διαστημικών οργάνων - κυρίως του ΗΔΠ- θα μπορεί να παρέχει μετεωρολογικές προβλέψεις και δεδομένα για τον Ηλιο κάθε 60 δευτερόλεπτα!
Οπως είναι ευνόητο το σύστημα αυτό θα βοηθήσει τα μέγιστα τους ειδικούς να προβλέπουν πότε θα κάνει την εμφάνιση της μια έκλαμψη, τι ένταση θα έχει και αν απειλεί τον πλανήτη μας.
Πίστωση κινούμενης εικόνας: ΝΑΣΑ / ΗΔΠ
Βλέποντας εδώ, είναι γιγαντιαίοι μαγνητικοί βρόχοι που «χορεύουν» ορίζοντα του ήλιου σε σύνδεση με την έκρηξη ηλιακής έκλαμψης - θεωρείται ως μια φωτεινή λάμψη φωτός - σε αυτές τις εικόνες από το Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο της ΝΑΣΑ που λήφθηκαν σήμερα το πρωί (12/01).

Το Ηλιακό Δυναμικό Παρατηρητήριο της ΝΑΣΑ, φαίνεται στην εικονογράφηση, εκτοξεύτηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2010 και παρατηρεί τον Ήλιο έκτοτε. Ο στόχος είναι να καταλάβουμε πώς ακριβώς αλληλεπιδρά ο ήλιος με το περιβάλλον γύρω από τη Γη. Έλαβε εικόνες μεσαίου επιπέδου έκλαμψης σήμερα το πρωί (12/01/2015)Εικόνα μέσω Spaceweather.com μέσω NOAA
Οι ναυτικοί και οι χειριστές ασύρματου ραδίου, μπορεί να έχουν παρατηρήσει μια σύντομη διακοπή ρεύματος επικοινωνιών σε συχνότητες κάτω των 10 MHz, το βράδυ της 12η του Γενάρη 2015, πάνω από την Αυστραλία και τον Ινδικό Ωκεανό. Αυτός ο χάρτης από τη NOAA (Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας) δείχνει την πληγείσα περιοχή.

Η ΝΑΣΑ καταγράφει την πρώτη αξιοσημείωτη ηλιακή έκλαμψη του 2015 στον Ήλιο
Κάμερες του παρατηρητηρίου ΗΔΠ της ΝΑΣΑ, έχουν λάβει την πρώτη αξιοσημείωτη ηλιακή έκλαμψη του 2015 στον Ήλιο. Αναφορά Κλερ Λομας.Το-Νιου-Σας


Πηγή: ΝΑΣΑ - ΤΟ ΒΗΜΑΝτέιλυ-μέιλ - Γηουρανός

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ