Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Κατακλυσμική Αυγή
11 Ιανουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Εικονογράφηση Πίστωση & Πνευματικά Δικαιώματα: Mark Α Garlick (Space-art.co.uk)Αυτή η αυγή, θα φέρει ένα άλλο ένα νόβα; 
Τέτοια διλήμματα θα μπορούσαν να συλλογιστούν μια μέρα στο μέλλον οι άνθρωποι που θα ζουν σε ένα πλανήτη σε τροχιά γύρω από ένα κατακλυσμικό μεταβλητό δυαδικό σύστημα αστέρων. 
Οι κατακλυσμικοί μεταβλητοί, περιλαμβάνουν αέριο που πέφτει από ένα μεγάλο αστέρι πάνω σε ένα δίσκο προσαύξησης γύρω από ένα ογκώδες αλλά συμπαγές λευκό νάνο άστρο. 
Τα εκρηκτικά κατακλυσμιαία γεγονότα, όπως ένας νάνος νόβα μπορεί να συμβεί όταν μια συστάδα αερίου στο εσωτερικό του δίσκου προσαύξησης θερμαίνεται σε μια ορισμένη θερμοκρασία. 
Σε εκείνο το σημείο, η συστάδα θα πέσει πιο γρήγορα πάνω στο λευκό νάνο και θα προσγειωθεί με μια φωτεινή λάμψη. 
Τέτοιου είδους Νόβα νάνου, δεν θα καταστρέψει το αστέρι, και μπορεί να συμβεί σε ακανόνιστες χρονικές κλίμακες από μερικές ημέρες έως μερικές δεκάδες χρόνια. 
Αν το νόβα είναι πολύ λιγότερης ενέργειας από ένα σουπερνόβα, αν επαναλαμβανόταν το νόβα, δεν θα ήταν αρκετά βίαιο για να αποβάλει περισσότερο αέριο από ό, τι πέφτει μέσα, η μάζα θα συσσωρευόταν πάνω στο λευκό νάνο αστέρι μέχρι να περάσει το όριο του Τσαντρασεκάρ
Σε εκείνο το σημείο, το προσκήνιο ενός σπηλαίου μπορεί να προσφέρει ελάχιστη προστασία, καθώς το σύνολο του λευκού νάνου άστρου θα εκραγεί σε ένα τεράστιο σουπερνόβα.Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ