Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 15 Ιανουαρίου 2015

Νέα τηλεσκόπια «κυνηγοί» εξωπλανητών στο Πάραναλ
Το τηλεσκόπιο NGTS θα αναζητά εξαιρετικά μεγάλες-Γαίες
Πίστωση: (ESO/Γ.Λαμπερτ)
Το NGTS θα «σαρώνει» το Διάστημα αναζητώντας εξωπλανήτες.Ενα ακόμη σημαντικό εργαλείο έχουν πλέον στη διάθεση τους οι επιστήμονες για την εξερεύνηση του Διαστήματος και ειδικότερα για τον εντοπισμό εξωπλανητών.
Πρόκειται για το ΕΓΕΔ (Επόμενη-Γενιάς Έρευνα Διέλευσης), μια συστοιχία τηλεσκοπίων που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου (ESO) στη Χιλή.Το κενό

Αφότου το διαστημικό τηλεσκόπιο «Κέπλερ» τέθηκε δεκτός λειτουργίας το 2013, υπάρχει ένα κενό στην αναζήτηση εξωπλανητών, το οποίο φιλοδοξεί να καλύψει το NGTS, που θα δώσει έμφαση στην εύρεση πλανητών με διάμετρο δύο έως οκτώ φορές μεγαλύτερη από τη διάμετρο της Γης (οι λεγόμενες υπερ-Γαίες).
Το NGTS αποτελείται από μια διάταξη 12 μικρών τηλεσκοπίων, το καθένα διαμέτρου 20 εκατοστών, τα οποία έχουν κατασκευαστεί από βρετανικά και ελβετικά πανεπιστήμια, καθώς και από τη Γερμανική Διαστημική Υπηρεσία.

Οποιαδήποτε ανακάλυψη κάνει το ΕΓΕΔ, θα επιβεβαιώνεται με μεγαλύτερη λεπτομέρεια από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου, όπως το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) και το υπό κατασκευή Υπερβολικά Μεγάλο Τηλεσκόπιο (ELT).
ΕΣΟκαστ 71: Νέα Τηλεσκόπια «κυνηγοί» εξωπλανητών στο Πάραναλ
Πίστωση: ESO
Αυτό ΕΣΟκαστ, λαμβάνει μια στενή ματιά σε μία ασυνήθιστη νέα ομάδα μικρών τηλεσκοπίων που πέτυχε πρόσφατα το πρώτο φως στο Παραναλ Αστεροσκοπείο του ESO στη βόρεια Χιλή.

Η Έρευνα Επόμενης Γενιάς Διέλευσης (ΕΕΓΔ), θα ψάξει για διερχόμενους εξωπλανήτες - πλανήτες που περνούν μπροστά από το μητρικό τους άστρο και ως εκ τούτου, παράγουν μια μικρή εξασθένιση φωτός του άστρου που μπορεί να ανιχνευθεί με τα ευαίσθητα μέσα. Τα τηλεσκόπια θα επικεντρωθούν στην ανακάλυψη πλανητών σε μέγεθος του Ποσειδώνα αλλά και μικρότερων, με διάμετρο μεταξύ δύο και οκτώ φορές αυτή της Γης. Το "ΕΕΓΔ" είναι σχεδιασμένο να λειτουργεί με ένα ρομποτικό τρόπο και θα παρακολουθεί συνεχώς τη φωτεινότητα των εκατοντάδων χιλιάδων συγκριτικά φωτεινών αστεριών στο νότιο ουρανό.

Οι ανακαλύψεις του "ΕΕΓΔ", και οι επόμενες παρατηρήσεις από επίγεια και διαστημικά τηλεσκόπια, θα είναι σημαντικά βήματα στην προσπάθειά μας να μελετήσουμε τις ατμόσφαιρες και τη σύνθεση των μικρών, πλανητών σαν τη Γη.
Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ - ΕΣΟ (Περισσότερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ