Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη, 3 Φεβρουαρίου 2015

Είναι επίσημο: Είμαστε στην πορεία για την Ευρώπη!


Ο πρόεδρος ζητά 18.5 δις δολάρια για τη ΝΑΣΑ το 2016, μια αύξηση των $ 519.000.000


ΝΑΣΑ / JPL-Κάλτεκ
Ιδέα Πτήσης Αποστολής στην Ευρώπη
Ένα ηλιακό διαστημικό σκάφος θα μπορούσε να πραγματοποιήσει από την Ευρώπη πολλές φορές για να επιτύχει παρόμοια επιστροφή από μία τροχιακή αποστολή, αλλά να αποφύγει την παρατεταμένη έκθεση σε πιο "σκληρό" περιβάλλον ακτινοβολίας γύρω από το φεγγάρι.


Καλά νέα για την εξερεύνηση πλανητών: 
Αίτημα Προϋπολογισμού του Προέδρου είναι εδώ και περιλαμβάνει την Ευρώπη! 
Βρείτε όλες τις λεπτομέρειες σχετικά με τον προϋπολογισμό στο ιστολόγιο του Κέισι

Ξεκινά η κατασκευή του εξερευνητή της Ευρώπης

Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι ξεκινά η χρηματοδότηση της αποστολής Κλίπερ που θα ταξιδέψει στον παγωμένο δορυφόρο του Δία

Η αποστολή Κλίπερ θα εξερευνήσει την επιφάνεια της Ευρώπης στην οποία πιθανώς ζουν σύνθετες μορφές ζωής


Η ΝΑΣΑ επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που υπήρχαν ότι ενέκρινε μια από τις προτάσεις εξερεύνησης της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. 
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι κάτω από την παγωμένη επιφάνεια της Ευρώπης υπάρχει ένας ωκεανός που πιθανώς να φιλοξενεί κάποιες μορφές ζωής για αυτό και ο δορυφόρος αποτελεί διακαή πόθο εξερεύνησης για τους επιστήμονες. 
Η αποστολή θα ονομαστεί Κλίπερ και αν όλα πάνε σύμφωνα με τον προγραμματισμό το σκάφος που θα εξερευνήσει την Ευρώπη θα ξεκινήσει το ταξίδι του στα μέσα της δεκαετίας του 2020. 

Το πλάνο


Η ΝΑΣΑ ανακοίνωσε ότι προϋπολογίστηκε για τον επόμενο ένα χρόνο ένα ποσό της τάξης των 30 εκ. δολαρίων για να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατασκευής του σκάφους. 
Το κόστος της αποστολής έχει υπολογιστεί στα δύο δισ. δολάρια με την ΝΑΣΑ να προσφέρει περίπου 250 εκ. δολάρια και αναζητεί πλέον συμμάχους για να προχωρήσει το σχέδιο. Αυτός πιθανότατα δεν θα είναι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) που οργανώνει τη δική του αποστολή εξερεύνησης σε τρεις δορυφόρους του Δία η οποία θα ξεκινήσει το 2022. 
Η ΝΑΣΑ θα κάνει ότι μπορεί για να γίνει η αποστολή Κλίπερ η οποία θα συλλέξει δεδομένα από την επιφάνεια της Ευρώπης. 
Η αποστολή Κλίπερ θα είναι προπομπός για επόμενες αποστολές οι οποίες θα προσπαθήσουν να διεισδύσουν στην παγωμένη επιφάνεια και να εξερευνήσουν τον ωκεανό που βρίσκεται από κάτω. 


Eίναι η Ευρώπη «φιλική» στη ζωή;

Στα πλαίσια της αποστολής «Ευρώπη Κλίπερ», ένα διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει μέχρι τον Δία και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη.

Επιστήμονες της ΝΑΣΑ αποκάλυψαν πως ήρθε ένα βήμα πιο κοντά η πραγματοποίηση μιας επανδρωμένης αποστολής στην Ευρώπη, τον παγωμένο δορυφόρο του Δία, χάρις στον αυξημένο προϋπολογισμό που ενέκρινε ο Λευκός Οίκος για την αμερικανική διαστημική υπηρεσία.
Το ποσό που έχει προτείνει ο Αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα για τη ΝΑΣΑ αγγίζει τα 18,5 δισ. δολάρια για το οικονομικό έτος 2016. 
Έτσι, όπως ανέφερε χθες ο επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της υπηρεσίας, με επιπλέον 30 εκατομμύρια οι επιστήμονες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την προετοιμασία της αποστολής.
Οι επιστήμονες από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της ΝΑΣΑ στην Καλιφόρνια εκπονούν εδώ και 15 χρόνια σχέδια για την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου σκάφους με προορισμό την Ευρώπη. 
Μέχρι σήμερα, ωστόσο, όλες οι προτάσεις δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας.
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Παπαλάρντο, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος του Εργ.Αερι., η νέα αποστολή που έχουν στα σκαριά, και η οποία ονομάζεται «Ευρώπη Κλίπερ», πληροί όλες τις απαιτούμενες προδιαγραφές. 
Μάλιστα, αν εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση, τότε οι προκαταρκτικές μελέτες για την προετοιμασία της θα μπορούσαν να ξεκινήσουν την 1η Οκτωβρίου.
Στo πλαίσιo του «Ευρώπη Κλίπερ», ένα διαστημόπλοιο θα ταξιδέψει μέχρι τον Δία και θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη. Από εκεί και σε διάστημα τριών ετών, θα πραγματοποιήσει 45 κοντινές διελεύσεις από την επιφάνεια της Ευρώπης.
Παρόλο που η Ευρώπη καλύπτεται από ένα παχύ στρώμα πάγου, οι επιστήμονες εκτιμούν πως κάτω από αυτό βρίσκεται ένας τεράστιος ωκεανός, με τριπλάσιο όγκο νερού από όλους τους ωκεανούς της Γη. Σύμφωνα με την επικρατούσα θεωρία, το νερό στο υπέδαφος διατηρείται σε υγρή κατάσταση λόγω της βαρυτικής έλξης του Δία, ενός αέριου πλανήτη.
Ο στόχος στον οποίο θα επικεντρωθεί η αποστολή δεν θα είναι να αναζητήσει συγκεκριμένα ίχνη έμβιων οργανισμών, αλλά να διερευνήσει κατά πόσο οι συνθήκες στο υπέδαφος είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη ζωής. 
«Ο ωκεανός στην Ευρώπη, από όσα γνωρίζουμε μέχρι τώρα, δεν φαίνεται να είναι ένα αντίξοο περιβάλλον», σημείωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο Κέβιν Χαντ, αναπληρωτής διευθυντής του επιστημονικού τμήματος του Εργ.Αερ..  

Οι εκτιμήσεις των πλανητικών επιστημόνων για το βάθος του ωκεανού ποικίλλουν, με ορισμένες να ξεκινούν από τα 11 χιλιόμετρα και άλλες να φθάνουν μέχρι τα 100 χιλιόμετρα. 
Όλοι οι ειδικοί, πάντως, συμφωνούν στο ότι και μόνο η παρουσία του νερού κάνει τον ωκεανό έναν από τους σημαντικότερους «υποψήφιους» για την ύπαρξη ζωής στο ηλιακό σύστημα, πέρα από τη Γη.Το-Νιου-Σας

Πηγή: πλανητικός (το πλήρες άρθρο) - ΤΟ ΒΗΜΑ - ΝΑΣΑ (περισσότερα για την αποστολή) - Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ