Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 5 Φεβρουαρίου 2015

M104: Ο Γαλαξίας Σομπρέρο


5 Φεβρουαρίου 2015
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Για να μεγεθύνετε την εικόνα, δεξί κλικ στην εικόνα ή σύρετέ την δίπλα στην υπάρχουσα καρτέλας σας
Δεδομένα εικόνας: ΝΑΣΑ, ΕΣΟ, NAOJ, Τζιοβάνι Παγλιολι - Επεξεργασία: Ρ. Κολομπάρι


Ο εντυπωσιακός σπειροειδής γαλαξίας M104 είναι διάσημος για την πλάγια κατατομή του και διαθέτει έναν πλατύ δακτύλιο συσκοτισμένης σκόνης. 
Το περίγραμμά του ορατό απέναντι σε φωτεινά διογκωμένα αστέρια, η λωρίδα της κοσμικής σκόνης προσδίδει την εμφάνιση ενός καπέλου στο οπτικό φάσμα και υποδηλώνει το πιο δημοφιλές παρατσούκλι του, Ο Γαλαξίας Σομπρέρο.
Εδώ, αρχειακή φωτογραφία από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ και από δεδομένα του επίγειου τηλεσκοπίου Σουμπαρού, έχει επανεπεξεργαστεί με δεδομένα ερασιτεχνικής έγχρωμης εικόνας για να δημιουργήσουν αυτή την έντονη προβολή του γνωστού γαλαξία.  
Η επεξεργασμένη εικόνα είναι σε φυσικά χρώματα και βελτιώνει την ορατότητα των λεπτομερειών που διαφορετικά χάνονται στο συντριπτικά έντονο φως όταν παρατηρούνται από μικρότερα επίγεια μέσα, στην περίπτωση αυτή επιτρέποντας τα χαρακτηριστικά των λωρίδων σκόνης του γαλαξία να ακολουθούνται μέχρι τη φωτεινή κεντρική περιοχή. 
Επίσης γνωστός ως NGC 4594, ο γαλαξίας Σομπρέρο μπορεί να φανεί κατά μήκος του φάσματος και πιστεύεται ότι φιλοξενεί κεντρική υπερμεγέθη μαύρη τρύπα.
Με διάμετρο περίπου 50.000 έτη φωτός (473.036.523.629.000.000 τετράκις εκ. χλμ. περίπου) και 28 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά (264.900.453.232.240.000.000 πεντάκις εκ. χλμ. περίπου), ο M104 είναι ένας από τους μεγαλύτερους γαλαξίες στο νότιο άκρο του Συμπλέγματος Γαλαξιών της Παρθένου.


Το-Νιου-Σας

Πηγή: ΝΑΣΑ - ΤΣΕΝΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ