Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015

Μια ενδιαφέρουσα νεανική εμφάνιση νάνου γαλαξία

Πιστωτικά: ΕΣΑ / Χαμπλ και ΝΑΣΑ
Απόδειξη: Αλεσάντρα Αλοίσι και Νίκ ΡόουζΗ φωτεινή ράβδωση του πυρακτωμένου αερίου και τα άστρα σε αυτή την εικόνα από το  διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της ΝΑΣΑ / ΕΣΑ, είναι γνωστό ως PGC 51017, ή SBSG 1415 + 437. 

Είναι το είδος του γαλαξία, γνωστός ως μπλε συμπαγής νάνος.

Ο συγκεκριμένος νάνος, είναι καλά μελετημένος και έχει μια ενδιαφέρουσα ιστορία σχηματισμού άστρων. 
Οι αστρονόμοι αρχικά πίστευαν ότι το SBS 1415 + 437 ήταν ένας πολύ νεαρός γαλαξίας στο στάδιο της πρώτης έκρηξης σχηματισμού αστεριών, αλλά οι πιο πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γαλαξίας είναι στην πραγματικότητα λίγο μεγαλύτερης ηλικίας, και περιέχει αστέρια πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια χρόνια.

Οι αστρικές εκρήξεις αποτελούν πεδίο συνεχούς έρευνας για τους αστρονόμους - οι βραχύβιες και έντονες περιόδους του σχηματισμού αστεριών, κατά τη διάρκεια της οποίας τεράστιες ποσότητες αερίου εντός ενός γαλαξία καταβροχθίζονται και χρησιμοποιούνται για να σχηματίσουν τα νεογέννητα αστέρια.

Έχουν παρατηρηθεί σε γαλαξιακούς δίσκους πλούσιους σε αέριο, και σε ορισμένους χαμηλότερης μάζας νάνους. 
Ωστόσο, δεν είναι ακόμη σαφές εάν όλοι οι νάνοι γαλαξίες βιώνουν αστρικές εκρήξεις ως μέρος της εξέλιξής τους. 
Είναι πιθανό ότι οι νάνοι γαλαξίες εκτελούν έναν κύκλο σχηματισμού αστέρων, με εκρήξεις που συμβαίνουν επανειλημμένα διαχρονικά.

Το SBS 1415 + 437 είναι ένας ενδιαφέρον στόχος για έναν άλλο λόγο. 
Οι νάνοι γαλαξίες, όπως αυτός, φαίνεται να έχουν σχηματιστεί από νωρίς στο Σύμπαν, παράγοντας μερικά από τα πρώτα αστέρια πριν συγχωνευθούν μαζί για να δημιουργήσουν πιο ογκώδεις γαλαξίες. 
Οι νάνοι γαλαξίες που περιέχουν πολύ λίγα από τα βαρύτερα στοιχεία από τα οποία σχηματίζονται, από τις περισσότερες γενιές άστρων, όπως το SBS 1415 + 437, παραμένει ένα από τα καλύτερα μέρη για να μελετηθούν οι διαδικασίες σχηματισμού άστρων παρόμοιες με αυτές που πιστεύεται ότι συμβαίνουν στις απαρχές του Σύμπαντος. 
Ωστόσο, φαίνεται ότι το κοντινό δικό μας κομμάτι του Σύμπαντος, δεν μπορεί να περιέχει οποιουσδήποτε γαλαξίες που είναι στο στάδιο της πρώτης έκρηξης σχηματισμού άστρων.


Πηγή: Χαμπλ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ