Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Το Ροζετα θα «απελευθερώσει» το Φιλαε στις 12 Νοεμβρίου 2014
Η τοποθεσία προσεδάφισης "J" από την κάμερα του Ροζετα (NavCam) - 21 Σεπτεμβρίου 2014
Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
Η φωτογραφική μηχανή πλοήγησης του Ροζετα (NAVCAM), έλαβε αυτή την εικόνα του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 21 Σεπτεμβρίου, από απόσταση 27,8 χλμ από το κέντρο του κομήτη. Η εικόνα καλύπτει μια έκταση περίπου 2 x 1,9 χιλιόμετρα και επικεντρώνεται στο μικρότερο από τους δύο λοβούς του κομήτη. Η κύρια περιοχή προσεδάφισης J είναι «πάνω» στην χαρακτηριστική κοιλότητα σε αυτή την προβολή.
Η ημερομηνία έχει οριστεί! 
Το Ροζέτα θα αναπτύξει τον προσεδαφιστή Φιλαε στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / CG στις 12 Νοεμβρίου.

Για το πρωτεύον σενάριο προσεδάφισης, με στόχο την τοποθεσία J, το Ροζέτα θα απελευθερώσει το Φιλαε στις 08:35 GMT / 09: 35 CET σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του του κομήτη, η προσεδάφιση θα γίνει περίπου επτά ώρες αργότερα. 
Το ταξίδι στο χρόνο για το σήμα που θα μεταδώσει το σκάφος, είναι μονόδρομος μεταξύ του Ροζέτα και της Γης στις 12 Νοεμβρίου, θα είναι 28 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα, που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση της προσεδάφισης θα καταλήξει στους επίγειους σταθμούς της Γης γύρω στις 16.00 GMT / 17: 00 CET.

Εάν ληφθεί η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η εφεδρική τοποθεσία C, ο διαχωρισμός θα συμβεί στις 13:04 GMT / 14: 04 CET, 12,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη. 
Η προσεδάφιση θα συμβεί περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, με την επιβεβαίωση στη Γη περίπου στις 17:30 GMT / 18: 30 CET. 
Οι χρόνοι εξαρτώνται από αβεβαιότητες αρκετών λεπτών.

Η τελική επιβεβαίωση της πρωτογενούς περιοχής προσεδάφισης και το σενάριο προσγείωσης του, θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου, μετά την επίσημη Επιχείρηση Ετοιμότητας Προσεδάφισης (Lander Operations Readiness Review), η οποία θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των συμπληρωματικών αναλύσεων υψηλής ευκρίνειας των τόπων εκφόρτωσης που θα πραγματοποιούνται στο μεταξύ. 
Σε περίπτωση που η εφεδρική τοποθεσία θα επιλεγεί σε αυτό το στάδιο, η προσεδάφιση θα εξακολουθεί να ισχύει για τις 12 Νοεμβρίου.Η Rosetta θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισης στις 12 Νοεμβρίου


Η αποστολή Rosetta του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος θα απελευθερώσει το όχημα προσεδάφισής της, Philae, στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko στις 12 Νοεμβρίου. 

Η θέση προσγείωσης του Philae, σήμερα γνωστή ως Θέση J, βρίσκεται στον μικρότερο από τους δύο «λοβούς» του κομήτη, και μια θέση ασφαλείας στο μεγαλύτερο λοβό. Οι περιοχές που επιλέχθηκαν μόλις έξι εβδομάδες μετά την άφιξη της Rosetta στον κομήτη στις 6 Αυγούστου, μετά από 10-ετές ταξίδι της μέσα από το Ηλιακό Σύστημα.

Στο διάστημα αυτό, η αποστολή Rosetta έχει διεξάγει μια πρωτοφανή επιστημονική ανάλυση του κομήτη, ένα απομεινάρι της ιστορίας των 4,6 δισεκατομμυρίων χρόνων του ηλιακού μας συστήματος. Τα τελευταία αποτελέσματα από τη Rosetta θα παρουσιαστούν με την ευκαιρία της προσγείωσης, κατά τη διάρκεια ειδικών ενημερώσεων Τύπου.


Η αποστολή έως σήμερα είχε εστιάσει στην έρευνα του 67Ρ / Churyumov-Gerasimenko προκειμένου να προετοιμαστεί για την πρώτη προσπάθεια προσγείωσης σε έναν κομήτη.

Η θέση J επιλέχθηκε ομόφωνα μέσα από τέσσερις άλλες υποψήφιες περιοχές ως το κύριο σημείο προσγείωσης, επειδή η πλειοψηφία του εδάφους μέσα σε μια επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου έχει κλίσεις μικρότερες από 30 ° σε σχέση με την τοπική κάθετη και επειδή υπάρχουν σχετικά λίγες μεγάλες πέτρες. Η περιοχή δέχεται επίσης επαρκή καθημερινό φωτισμό για να επαναφορτίζεται το Philae και να συνεχίζει τις επιστημονικές δραστηριότητές στην επιφάνεια πέρα από την αρχική φάση λειτουργίας με μπαταρία που θα διαρκέσει 64 ώρες.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων, οι ομάδες της δυναμική πτήσεων και επιχειρήσεων στην ESA έχουν κάνει μια λεπτομερή ανάλυση των τροχιών πτήσης και των χρόνων που χρειάζεται η Rosetta για να παραδώσει το όχημα προσεδάφισης το συντομότερο δυνατόν.

Έχουν αναγνωριστεί δύο ισχυρά σενάρια προσγείωσης, ένα για την θέση πρώτης επιλογής και ένα για τη εναλλακτική θέση ασφαλείας. Και τα δύο προβλέπουν το διαχωρισμό και την προσγείωση, στις 12 Νοεμβρίου.

Για το πρωτεύον σενάριο προσγείωσης, με στόχο τη Θέση J, η Rosetta θα απελευθερώσει το Philae στις 08:35 GMT / 09: 35 CET σε απόσταση 22,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη, όπου η προσγείωση θα πραγματοποιηθεί περίπου επτά ώρες αργότερα. Το μονόδρομο σήμα θα ταξιδέψει από τη Rosetta στη Γη στις 12 Νοεμβρίου σε 28 λεπτά 20 δευτερόλεπτα που σημαίνει ότι η επιβεβαίωση της προσγείωσης θα καταλήξει στους επίγειους σταθμούς στη Γη γύρω στις 16.00 GMT / 17: 00 CET.

Εάν ληφθεί η απόφαση να χρησιμοποιηθεί η εφεδρική Θέση C, ο διαχωρισμός θα συμβεί στις 13:04 GMT / 14: 04 CET, 12,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη. Η προσγείωση θα συμβεί περίπου τέσσερις ώρες αργότερα, με την επιβεβαίωση να φτάνει στη Γης περίπου στις 17:30 GMT / 18: 30 CET. Οι χρόνοι εξαρτώνται από αβεβαιότητες αρκετών λεπτών.


Credits: ESA/Rosetta/MPS for OSIRIS Team MPS/UPD/LAM/IAA/SSO/INTA/UPM/DASP/IDA
Η κύρια θέση προσγείωσης του ΦίλαεΗ τελική επιβεβαίωση της πρώτης θέσης προσγείωσης και το σενάριο προσγείωσης του θα γίνει στις 14 Οκτωβρίου, μετά την επίσημη Αναθεώρηση Ετοιμότητας Επιχείρησης του Προσεδαφιστή, η οποία θα περιλαμβάνει τα αποτελέσματα των συμπληρωματικών αποτελεσμάτων υψηλής ανάλυσης των θέσεων προσγείωσης που θα πραγματοποιούνται το διάστημα αυτό. Σε περίπτωση που η εφεδρική θέση ασφαλείας επιλεγεί σε αυτό το στάδιο, η προσγείωση μπορεί ακόμα να συμβεί στις 12 Νοεμβρίου.

Ένας διαγωνισμός για το κοινό να ονοματίσει την κύρια περιοχή προσγείωσης θα ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της 14ης Οκτωβρίου.

Το τροχιακό σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να μελετά τον κομήτη και το περιβάλλον του, χρησιμοποιώντας τα 11 επιστημονικά όργανα του καθώς βρίσκονται μαζί σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο. Ο κομήτης βρίσκεται σε μια ελλειπτική τροχιά 6,5 ετών που τον παρασύρει πέρα από τον Δία στο απώτατο σημείο του, μεταξύ των τροχιών του Άρη και της Γης στο πλησιέστερο της με τον Ήλιο. Η Rosetta θα συνοδεύσει τον κομήτη για περισσότερο από ένα χρόνο, καθώς θα ταλαντεύονται γύρω από τον Ήλιο και πάλι πίσω στο εξωτερικό ηλιακό σύστημα.

Οι αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το τροχιακό σκάφος Rosetta θα πρέπει να συμπληρωθούν από τις επιτόπιες μετρήσεις που θα εκτελεστούν από τα 10 όργανα του Philae.

Θα εκδοθεί σύντομα μια πρόσκληση για τα μέσα ενημέρωσης που θα περιλαμβάνει μια επισκόπηση του προγράμματος για την εκδήλωση στις 12 Νοεμβρίου.Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: blogs.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ