Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Παρατήρηση του κομήτη 21 και 24 Σεπτεμβρίου 2014
Ο κομήτης στις 24 Σεπτεμβρίου - NavCam (Navigation Camera / Κάμερα Πλοήγησης)
Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM 
Τέσσερις-εικόνες NAVCAM μωσαϊκού του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο, χρησιμοποιώντας εικόνες που λήφθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου 2014, όταν το Ροζέτα ήταν 28.5 χλμ από τον κομήτη.

Σήμερα η εικόνα παρατήρησης του κομήτη είναι ένα τεσσάρων εικόνων μωσαϊκό από τη NAVCAM που λήφθηκαν στις 24 Σεπτεμβρίου από απόσταση 28,5 χλμ από το κέντρο του κομήτη 67Ρ / CG (οι τέσσερις 1024 x 1024 εικονοστοιχείων εικόνες που συνθέτουν το μωσαϊκό παρέχονται στο τέλος αυτής της ανάρτησης).

Σημειώστε ότι σε αυτές τις μικρότερες αποστάσεις, είναι δυσκολότερο να δημιουργήσουμε ακριβή μωσαϊκά λόγω του συνδυασμένου αποτελέσματος της περιστροφής του κομήτη μεταξύ των πρώτων και τελευταίων εικόνων που λήφθηκαν στην αλληλουχία (περίπου 10 μοίρες, πάνω από 20 λεπτά), και το γεγονός ότι το διαστημικό σκάφος έχει μετακινηθεί περίπου 1-2 χλμ στο ίδιο χρονικό διάστημα. 
Το πρόγραμμα ψηφιδωτών που χρησιμοποιούμε (Microsoft ICE), φαίνεται να έχει κάνει ωραία δουλειά της συρραφής των εικόνων, αλλά αν ανατρέξετε στις τέσσερις εικόνες ξεχωριστά, θα δείτε κάποιες διαφορές στο φωτισμό και τις σκιές λόγω αυτής της περιστροφής και της κίνησης......................................


Παρ 'όλα αυτά, μπορούμε να απολαύσουμε αυτή την πολύ εντυπωσιακή θέα από τη NAVCAM, και να επισημάνω μερικά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. 
Ωστόσο, παρακαλούμε να θυμάστε ότι οι εμπεριστατωμένη επιστημονική ανάλυση για το τι χαρακτηριστικά έχει ο κομήτης 67Ρ / C-G , το πώς κατέληξε να είναι, και τι σημαίνουν για την ιστορία και την εξέλιξη αυτού του κομήτη, θα έρθουν με τη μορφή επιστημονικών εργασιών με το πλήρωμα του χρόνου.

Μερικά προφανή χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν, είναι οι μεγάλοι ογκόλιθοι, αρκετά μέτρα σε πλάτος, που βρίσκονται στην ομαλή περιοχή του «λαιμού». 
Οι ογκόλιθοι παρατηρούνται επίσης στη βάση των εκτιθέμενων "προσώπων" γκρεμού, για παράδειγμα, προς την κορυφή αριστερά σε αυτή την εικόνα, και στην «κεφαλή» του κομήτη.

Άλλα ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα περιλαμβάνουν μια ποικιλία από κοιλότητες με διαφορετικές μορφολογίες. 
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ενός κρατήρα που μοιάζει με κοιλότητα, βρίσκεται στο μεγαλύτερο λοβό (ή το «σώμα»),  στο άκρο, αριστερά, κέντρο της εικόνας. 
Είναι περίπου 350 μέτρα κατά μήκος με ένα αρκετά καλά καθορισμένο χείλος από αυτή την οπτική γωνία, και ένα μείγμα από «σπασμένους λίθους» και το ομαλό εσωτερικό ανάγλυφο. 
Παρόλο που οι "σπασμένοι λίθοι" είναι στην σκιά του ψηφιδωτού στις 23 Σεπτεμβρίου, φαίνονται καθαρά σε άλλες εικόνες, για παράδειγμα στο πλαίσιο που φαίνεται παρακάτω, η οποία λήφθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.Ο κομήτης στις 21 Σεπτεμβρίου - NavCam
Credits: ESA/Rosetta/NAVCAM
Ενιαίο πλαίσιο (έχει περικοπεί) εικόνα από τη NAVCAM του κομήτη 67P/Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο στις 21 Σεπτεμβρίου του 2014.
Σημειώστε ότι αυτή την εικόνα δείχνει την εφεδρική περιοχή προσεδάφισης C.
Στην ίδια εικόνα (προς τα αριστερά στην προβολή 21 Σεπτεμβρίου), μια άλλη οικογένεια κοιλοτήτων μπορεί να φανεί· αυτά χαρακτηρίζονται από δύο ακανόνιστα και σχεδόν κυκλικά σχήματα, απότομα τοιχώματα και λεία εδάφη.

Ένας άλλος πολύ διαφορετικός τύπος χαρακτηριστικού σαν κρατήρα και πάλι μπορεί να φανεί στην επάνω δεξιά γωνία της μεγάλης κοιλότητας στην κεντρική εικόνα (ελαφρώς προς τα κάτω δεξιά στην εικόνα, 21 Σεπτεμβρίου), περίπου 1,5 φορές η διάμετρος του μεγάλου χαρακτηριστικού. 
Αυτό φαίνεται να είναι μία αρκετά νέα φρέσκια​​- εμφάνιση, ένα μικρό «λακκάκι», περίπου 20 μέτρα σε μήκος.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου EPSC νωρίτερα αυτό το μήνα, η πλειοψηφία των κοιλοτήτων του κομήτη 67Ρ / CG, έχουν πιθανότατα σχηματιστεί ως αποτέλεσμα της δραστηριότητας· ώστε είναι, μέσω της επιφανειακής κατάρρευσης είτε ως υπόγειος πάγος που εξαχνώνεται μέσα από έναν πορώδη φλοιό, ή όπως οι θύλακες των παγιδευμένων αερίων που εκτινάσσονται.

Αλλά φυσικά, αυτό δεν αποκλείει τις επιπτώσεις από εξωτερικές πηγές ως μεθόδου του σχηματισμού του κρατήρα, αν και σε γενικές γραμμές, οφείλεται στη δραστική φύση των επιφανειών του κομήτη, και οι κρατήρες που σχηματίστηκαν δισεκατομμύρια χρόνια πριν, έχουν πιθανόν από καιρό απαλειφθεί.

Η προέλευση των κρατήρων έχει συζητηθεί και για άλλους πυρήνες κομητών που έχουν φανεί σε σύντομη πτήση άλλων διαστημικών σκαφών. 
Ευτυχώς, το Ροζέτα βρίσκεται σε ιδανική θέση για να καθοριστεί η προέλευση αυτών των χαρακτηριστικών για τον κομήτη 67Ρ / CG, και εάν και πώς μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια της αποστολής.


Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: blogs.esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ