Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 27 Σεπτεμβρίου 2014

Η χερσόνησος της Αττικής, Ελλάδα
Credits: ESAΗ χερσόνησος της Αττικής, με την πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ελλάδας, Αθήνα, διακρίνεται με φωτεινό λευκό κοντά στο κέντρο, σε αυτήν την εικόνα ραντάρ του δορυφόρου Sentinel-1A στις 22 Απριλίου.

Η Αθήνα βρίσκεται στο κέντρο του λεκανοπεδίου και περιβάλλεται από τέσσερα μεγάλα βουνά, με ψηλότερο αυτό της Πάρνηθας, που βρίσκεται στα βόρεια με  μέγιστο υψόμετρο τα 1420 μ. Το μεγαλύτερο μέρος της Πάρνηθας είναι εθνικό προστατευόμενο πάρκο,το οποίο όμως υπέστη σοβαρές ζημιές το 2007 λόγω των πυρκαγιών που έπληξαν την χώρα.

Στο αριστερό τμήμα της εικόνας, οι φωτεινές αντανακλάσεις ραντάρ είναι τα πλοία στο Σαρωνικό κόλπο, κοντά στα λιμάνια της περιοχής και στο κυριότερο λιμάνι της Ελλάδας, τον Πειραιά.

Στο δεξιό τμήμα, διακρίνονται οι διάδρομοι του αεροδρομίου ‘Ελευθέριος Βενιζέλος’ της Αθήνας. Λείες επιφάνειες, όπως οι διάδρομοι του αεροδρομίου ή το νερό, εμφανίζονται σκοτεινές στις εικόνες ραντάρ, γεγονός που τις καθιστά εύκολες στο να εντοπιστούν, όπως για παράδειγμα το χαρακτηριστικό σχήμα U της λίμνης του Μαραθώνα στο επάνω δεξιά τμήμα της εικόνας. Αυτό καθιστά τις εικόνες ραντάρ ιδιαίτερα κατάλληλες για τον εντοπισμό υδάτινων πόρων ή για την παρακολούθηση της έκτασης μίας πλημμύρας, πληροφορίες χρήσιμες για τις προσπάθειες αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.

Η εικόνα λήφθηκε στις 22 Απριλίου σε λειτουργία “ευρείας λήψης για συμβολομετρία”, η οποία είναι και η προεπιλεγμένη λειτουργία πάνω από ηπειρωτικές περιοχές, με εύρος λήψης 250 χλμ  και χωρική ανάλυση εικονοστοιχείου 5 επί 20 μ.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων για την Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) φιλοξενείται απόψε σε μία ειδική εκδήλωση στην Αθήνα στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών ‘Δημόκριτος’.

Η ‘Βραδιά του Ερευνητή’ έχει ως στόχο την ενημέρωση σχετικά με τους Ευρωπαίους ερευνητές και την εργασία τους. Στη φετινή εκδήλωση, οι άνθρωποι όλων των ηλικιών μπορούν να μάθουν περισσότερα για τον κόσμο της επιστήμης του διαστήματος και να ακούσουν ένα ειδικό μήνυμα από τον αστροναύτη Paolo Nespoli.Πηγή: esa.int

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ