Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 26 Σεπτεμβρίου 2014

Πολύχρωμος Άρης! Το διαστημικό σκάφος της NASA λαμβάνει εικόνες λίγες ώρες μετά την άφιξη τουCredit: Laboratory for Atmospheric and Space Physics /University of Colorado and NASA
Οι πρώτες παρατηρήσεις του Άρη από την "Αρειανή Ατμόσφαιρα και Πτητική Εξέλιξη" της NASA (MAVEN) διαστημικό σκάφος, σε τρεις ζώνες μήκους κύματος υπεριώδους ακτινοβολίας. Από αριστερά προς τα δεξιά, μπορείτε να δείτε τα μήκη κύματος που εστιάζουν στο υδρογόνο, το οξυγόνο και το φως που αντανακλάται. Μία σύνθετη εικόνα είναι στο δεξί άκρο.
Σίγουρα είναι διασκεδαστικό να δούμε τον κόκκινο πλανήτη σε διαφορετικά χρώματα! 
Αυτό δείχνει το πως μοιάζουν τα αέρια γύρω από την ατμόσφαιρα του κόκκινου πλανήτη από το (MAVEN), διαστημικό σκάφος της ΝΑΣΑ, το οποίο έκανε τις πρώτες παρατηρήσεις του τη Δευτέρα (22 Σεπτεμβρίου) - μόλις οκτώ ώρες μετά την άφιξή του σε τροχιά.


Ο στόχος του διαστημικού σκάφους, είναι να κατανοήσουμε καλύτερα το πόσο γρήγορα τα αέρια εγκαταλείπουν την ατμόσφαιρα του Άρη, και εδώ μπορείτε να δείτε σίγουρα τη διαφορά μεταξύ του υδρογόνου (αριστερά) και του οξυγόνου (δεύτερη-από-αριστερά). 
Υπολογίζοντας το πόσο γρήγορα διαφεύγουν τα σύννεφα της ατμόσφαιρας του, θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους επιστήμονες να μάθουν γιατί το νερό φαίνονταν να έρεε ελεύθερα στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη στο μακρινό παρελθόν.

Το αέριο υδρογόνο είναι πολύ ελαφρύτερο και περιβάλλει τον πλανήτη σε ένα μεγαλύτερο σύννεφο που είναι τόσο τεράστιο που εκτείνεται πέρα από τα όρια της εικόνας στα αριστερά. 
Το οξυγόνο, το οποίο είναι βαρύτερο, είναι λιγότερο επιρρεπές στο να παρασύρεται μακριά και παραμένει πιο κοντά στον πλανήτη. 
(Όλες οι φωτογραφίες λήφθηκαν από υψόμετρο 22.680 μιλίων ή 36.500 χιλιομέτρων.)(Credit: NASA’s Goddard Spaceflight Center).
Καλλιτεχνική απεικόνιση του MAVEN σε τροχιά γύρω από τον Άρη.Πιστεύεται ότι η ακτινοβολία του Ήλιου ώθησε το υδρογόνο έξω από την ατμόσφαιρα του Άρη στο παρελθόν του πλανήτη, και αραιώθηκε με την πάροδο του χρόνου. 
Μια παχύτερη ατμόσφαιρα θα επέτρεπε στο νερό να υπάρχει σε ρεματιές και ίσως ακόμη και θάλασσες ή ωκεανούς, αλλά σήμερα η ατμόσφαιρα είναι πολύ λεπτή ώστε το υγρό νερό να "επιβιώσει" σε μεγάλες ποσότητες στην επιφάνεια.

Το MAVEN είναι σε φάση λειτουργίας, που θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, αν και το διαστημικό σκάφος θα λάβει ένα χρονικό όριο διακοπής για να κάνει τις παρατηρήσεις του κομήτη Siding Spring μετά την πλησιέστερη προσέγγιση του αντικειμένου στον πλανήτη στις 19 Οκτωβρίου. 
Μέχρι στιγμής, η NASA δεν πιστεύει ότι κομήτης θα αποτελέσει τεράστια απειλή με τη σκόνη του προς το  διαστημικό σκάφος, αλλά το MAVEN θα ελίσσεται για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης του μόνο σε αυτήν την περίπτωση.

Μετάφραση: To-New-Sas

Πηγή: universetoday.com , space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ