Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 22 Δεκεμβρίου (2)
22 Δεκεμβρίου 1911
Γεννιέται ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Γκρόουτ Ρέμπερ.


Γεννιέται ο Αμερικανός ερασιτέχνης αστρονόμος Γκρόουτ Ρέμπερ (Grote Reber, 1911 – 2002), που κατασκεύασε το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο. 

Το 1932, μαζί με τον Γιάνσκυ (Jansky), ανακάλυψε τα ραδιοκύματα, που προέρχονταν από τους αστέρες. 
Το 1937, κατασκεύασε μια κατοπτρική κεραία διαμέτρου 9,4 μ., η οποία αποτέλεσε το πρώτο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου. 
Το 1942, ολοκλήρωσε την πρώτη προσπάθεια ραδιοχαρτογράφησης της ουράνιας σφαίρας, ασχολούμενος, κυρίως, με τα βραχέα κύματα υψηλών συχνοτήτων, οπότε παρατήρησε ότι ορισμένες περιοχές ραδιοκυμάτων χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα μεγάλη ένταση, χωρίς φαινομενικά να συνδέονται με κάποια ορατά ουράνια σώματα. 
Το 1947, έγινε διευθυντής του τμήματος πειραματικής μελέτης μικροκυμάτων στην Ουάσινγκτον, ενώ το 1951, κατασκεύασε ένα νέο ραδιοτηλεσκόπιο στη Χαβάη για την ανίχνευση μικρών κυμάτων μήκους 5,5 μ. έως 14 μ.
22 Δεκεμβρίου 2007
Ο «διαστημοφύλακας» της NASA ανακοινώνει ότι ο αστεροειδής "WD – 5", είχε μια πιθανότητα στις 75% να συγκρουσθεί με τον Άρη.


Ο «διαστημοφύλακας» ("spaceguard") της NASA ανακοινώνει ότι ο αστεροειδής "WD – 5", είχε μια πιθανότητα στις 75% να συγκρουσθεί με τον Άρη, στις 30.1.2008.
Ο «διαστημοφύλακας» είναι μια διεθνής οργάνωση, που ιδρύθηκε το 1996 στη Ρώμη, και που προωθεί και συντονίζει την ανακάλυψη και παρακολούθηση των ουρανίων σωμάτων, τα οποία πλησιάζουν τη Γη, των λεγόμενων "NEO" (Near Earth Objects = Αντικείμενα Κοντινά στη Γη). 
Ήδη, από το 1991, η Διεθνής Αστρονομική Ένωση εξέδωσε ψήφισμα για να ενθαρρύνει κάθε σχετική δραστηριότητα παγκοσμίως.
Τόσο οι διαστημικές υπηρεσίες των διαφόρων κρατών, αλλά κυρίως η NASA ανέλαβε να εντοπίσει και να καταγράψει την πλειονότητα των κομητών και των αστεροειδών, με διάμετρο μεγαλύτερη του ενός χιλιομέτρου, που οι τροχιές τους τέμνουν την τροχιά της Γης και ίσως κάποια στιγμή μπορούν να την χτυπήσουν. 
Μέχρι το 2003, τέσσερα διαστημόπλοια αφιερώθηκαν αποκλειστικά σε τέτοιους στόχους: Το "NEAR", που είχε συνάντηση με τον αστεροειδή Έρωτα, το «Ντιπ Σπέις», που συνάντησε τον κομήτη Borrelly, το «Στάρντουστ», που πήγε να περισυλλέξει σκόνη κομητών, και το «Κοντούρ», που θα μελετούσε από κοντά κάποιους κομήτες, αλλά καταστράφηκε λίγο μετά την εκτόξευση.
Credit: Tholen, Bernardi, Micheli with support from the National Science Foundation).
Εικόνα του 2007 WD5 από το Πανεπιστήμιο της Χαβάης 2,2 μέτρων τηλεσκοπίου στο Μαουνα Κεα, Χαβάη. Η κυκλωμένη κουκκίδα είναι ο αστεροειδής. Οι άλλες κουκκίδες είναι αντικείμενα από τις κοσμικές ακτίνες. Τα αστέρια παρουσιάζονται με ραβδώσεις, επειδή το τηλεσκόπιο παρακολουθεί τον αστεροειδή που κινείται ανάμεσα στα αστέρια.
Ενημερώθηκε η Αβεβαιότητα της Περιφέρειας για τον 2007 WD5 σε συνάντηση με τον Άρη, παρουσιάζεται ως λευκά στίγματα. Η λεπτή λευκή γραμμή είναι η τροχιά του Άρη. Η μπλε γραμμή ανιχνεύει την κίνηση του κέντρου της περιοχής της αβεβαιότητας, η οποία είναι η πιο πιθανή θέση του αστεροειδή.To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ