Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 25 Δεκεμβρίου 2014

Σαν σήμερα 25 Δεκεμβρίου (6)
25 Δεκεμβρίου 1642
Γεννιέται ο Άγγλος φυσικομαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων.


Γεννιέται ο διάσημος Άγγλος φυσικομαθηματικός, φιλόσοφος και αστρονόμος Ισαάκ Νεύτων (Isaac Newton, 1642 – 1727), ο οποίος, μεταξύ των άλλων ανακάλυψε, το 1666, τον περίφημο νόμο της παγκόσμιας έλξης. 
Μια απλή ερμηνεία του νόμου έδωσε με το ανέκδοτο για το «μήλο του Νεύτωνα». 
Το 1671, κατασκεύασε το κατοπτρικό τηλεσκόπιο, που φέρει το όνομά του. 
Το 1687, κυκλοφόρησε το βιβλίο του γνωστό ως «Αρχές» ("Principia") σε τρεις τόμους, που ανέπτυσσε ολόκληρη τη θεωρία του για την παγκόσμια έλξη. 
Ιδιαίτερα θέματα του βιβλίου αυτού είναι οι κινήσεις των ρευστών, η μετατόπιση των σημείων των ισημεριών, η λίκνιση της Σελήνης, η πλάτυνση των πλανητών, η θεωρία των παλιρροιών κ.λπ.
Ο Νεύτων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν μπορούσε να υπάρχει ένα πεπερασμένο Σύμπαν. Ήδη από τη 10ετία του 1690, γνώριζε ότι, εφόσον η βαρύτητα έλκει όλα τα αντικείμενα μεγάλης μάζας, ήταν αδύνατο να υπάρχει ένα στατικό, πεπερασμένο Σύμπαν
Ο Ισαάκ Νεύτων είναι ένας από τους βασικούς ιδρυτές της σύγχρονης επιστήμης με τις επαναστάσεις, που εισήγαγε στα μαθηματικά, στην αστρονομία και στην οπτική.
Ο Νεύτων έγραψε για τον εαυτό του: 
Αν οι έρευνές μου έχουν οδηγήσει σε κάποια χρήσιμα αποτελέσματα, αυτό δεν οφείλεται παρά μόνο στην εργασία, σε μια επιστημονική σκέψη. Φέρνω το θέμα της έρευνάς μου σταθερά μπροστά μου και περιμένω να φανεί το πρώτο αμυδρό φως, αργά και λίγο – λίγο στην αρχή, ώσπου να μετατραπεί σε μια πλήρη και απέραντη λαμπρότητα.
Ο Ανρύ Πουανκαρέ έγραψε ότι ο Νεύτων Ανακάλυψε τον πιο αρχαίο, τον πιο ακριβή, τον πιο απλό τον πιο γενικό από όλους του νόμους της φύσεως.
25 Δεκεμβρίου 1642, (4 Ιανουαρίου 1643 με το Γρηγοριανό ημερολόγιο) γεννιέται ο Ισαάκ Νεύτωνας, άγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος, αλχημιστής, θεολόγος. Θεωρείται ο πατέρας της Κλασικής (ή Νευτώνειας) Φυσικής. Διετύπωσε του τρείς νόμους της κίνησης και τον νόμο της βαρύτητας, θεμελίωσε τον διαφορικό και τον ολοκληρωτικό λογισμό (calculus) και δημιούργησε το Νευτώνειο κατοπτρικό τηλεσκόπιο


1741,
ο Σουηδός αστρονόμος Άντερς Κέλσιους εισάγει την εκατονταβάθμια κλίμακα μέτρησης της θερμοκρασίας, που έκτοτε φέρει το όνομα του.


Ο Άντερς Κέλσιος (Anders Celsius) (27 Νοεμβρίου 1701 – 25 Απριλίου 1744) ήταν Σουηδός αστρονόμος.

Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα από το 1730 έως το 1744, αλλά παράλληλα από το 1732 έως το 1735 πραγματοποίησε πολλά ταξίδια και επισκέφτηκε πληθώρα αστεροσκοπείων στη Γερμανία, την Ιταλία και τη Γαλλία. Ίδρυσε το Αστεροσκοπείο της Ουψάλα το 1741, και το 1742 πρότεινε μία κλίμακα για τη μέτρηση της θερμοκρασίας, η οποία φέρει το όνομά του. 
Η κλίμακα αντιστράφηκε από τον Κάρολο Λινναίο το 1745 έναν χρόνο μετά τον θάνατο του Κέλσιου.
1973,
το πλήρωμα του διαστημόπλοιου "Σκάιλαμπ" περπατά επί επτά ώρες στο διάστημα.

25 Δεκεμβρίου 1724
Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος και γεωλόγος Τζων Μίτσελ.Γεννιέται ο Άγγλος αστρονόμος και γεωλόγος Τζων Μίτσελ (John Mitchell, 1724 – 1793), ο οποίος ανακάλυψε το ζυγό στρέψης. 
Ήταν ο πρώτος, που έκανε νύξη για μαύρες τρύπες, χωρίς να τις κατονομάσει, όταν, σε μια του εργασία έλεγε ότι στα πολύ βαριά άστρα το βαρυτικό πεδίο μπορεί να εξαναγκάσει και το φως ακόμη που εκπέμπουν, να επιστρέψει στην επιφάνειά του.
Ο John Michell, το 1760, εξελέγη Μέλος της Βασιλικής Εταιρείας, το 1762, διορίστηκε καθηγητής γεωλογίας και το 1767, έγινε πρύτανης. 
Το 1750, δημοσίευσε στο Κέιμπριτζ ένα έργο για τον τρόπο της τεχνητής μαγνήτισης, η οποία έκτοτε φέρει το όνομά του. 
Στο ίδιο έργο παρουσιάζει μια διαυγή εικόνα για τη μαγνητική επαγωγή.
25 Δεκεμβρίου 1991
Υπογράφεται από τα Μέλη το καταστατικό της ίδρυσης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο.

Υπογράφεται από τα Μέλη το καταστατικό της ίδρυσης της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, με έδρα το Βόλο, η οποία άρχισε να δραστηριοποιείται από το 1990. Αμέσως εκδίδει το περιοδικό «Ουρανός», με 50 έως 80 πολύχρωμες μεγάλες σελίδες και το 1995 αγοράζει από τον Καναδά ένα μεγάλο και σύγχρονο κατοπτρικό τηλεσκόπιο 32 εκατοστών, συνδεδεμένο με ενσωματωμένο Η/Υ. Παράλληλα διοργανώνει κάθε χρόνο τις μηνιαίες «Ομιλίες αστρονομίας για όλους», τις αστροβραδιές, αναπύσσει δανειστική αστρονομική βιβλιοθήκη για χάρη των μελών. Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο Κων/νος Μαυρομμάτης, μαθηματικός – πρώην λυκειάρχης.

Η ίδια Εταιρεία διοργανώνει κάθε χρόνο, από το 1996, με την άδεια και συμπαράσταση του Υπουργείου Παιδείας, σε όλα τα Λύκεια της χώρας τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας. 
Ο διαγωνισμός αυτός προσφέρει κάθε χρόνο τρία χρηματικά βραβεία στους πρωτεύοντες μαθητές και πολλούς επαίνους σ' εκείνους που έχουν πολύ καλή έως άριστη επίδοση. Από το έτος 2000 ο διαγωνισμός αυτός είχε για πρώτη φορά και το ιδιαίτερο προσόν, χάρη στην προσφορά του Ευγενιδείου Ιδρύματος Αθηνών (διευθυντής ο Διονύσιος Σιμόπουλος), ότι οι δυο πρώτοι (μαθητής – μαθήτρια) μεταβαίνουν κάθε χρόνο στη ΝΑΣΑ το Καλοκαίρι, για 10 ημέρες, όπου μετέχουν σε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης παρόμοιο με εκείνο των αστροναυτών και μια ξενάγηση στο Μουσείο της Διαστημικής Επιστήμης. Επίσης από το 2007 οι 5 πρώτοι του ίδιου διαγωνισμού μετέχουν στη Διεθνή Μαθητική Αστρονομική και Αστροφυσική Ολυμπιάδα, από την οποία κατακτούν πολλά μετάλλια και τιμητικές διακρίσεις.
Το 1999 διοργάνωσε στο Βόλο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής και το 2010 οργάνωσε το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο – Φεστιβάλ Νεολαίας με θέμα «Η αστρονομία στην εκπαίδευση». Τον επόμενο χρόνο 2011, άρχισε η λειτουργία στης Σχολής Αστρονομίας για μαθητές του Γυμνασίου, Λυκείου και της έκτης τάξης του Δημοτικού, την οποία παρακολουθούν πολυάριθμοι μαθητές.
Έχει ιδρύσει μέχρι το 2012, σύμφωνα με το καταστατικό της, 7 Παραρτήματα στις πόλεις: Νάουσα, Κατερίνη, Κάσο, Φλώρινα, Νάξο, Σαλαμίνα και Κοζάνη.Ο Έντμουντ Χάλλεϋ το 1705..
Credit: ROYAL ASTRONOMICAL SOCIETY/SCIENCE PHOTO LIBRARY
..μετά από υπολογισμούς για τις τροχιές 24 κομητών που παρατηρήθηκαν από το 1337 έως το 1698, κατέληξε στο 
συμπέρασμα ότι οι κομήτες του 1531, του 1607 και του 1682 είχαν την ίδια τροχιά και εμφάνιζαν περιοδικότητα 75 χρόνων και ότι επρόκειτο για τον ίδιο κομήτη. 
Έτσι προέβλεψε ότι η επόμενη εμφάνιση του κομήτη θα γινόταν το 1758. 
Ο Χάλλεϋ απεβίωσε το 1742. 
Ο κομήτης που φέρει το όνομά του παρατηρήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου του 1758 από τον Γερμανό αγρότη και ερασιτέχνη αστρονόμο Johann Georg Palitzsch. 
Περαιτέρω μελέτες από προηγούμενες εμφανίσεις του κομήτη έδειξαν ότι ο κομήτης είχε παρατηρηθεί σε κάθε επιστροφή του από το 240 π.Χ.
To-New-Sas

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ