Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

Μοριακό νέφος Μπάρναρντ 6814 Δεκεμβρίου 2014
Εικόνα Αστρονομίας της Ημέρας
Image Credit: FORS Team, 8.2-meter VLT Antu, ESO
Που πήγανε όλα τα αστέρια; 
Αυτό που αρχικά πίστευαν ότι είναι μια τρύπα στον ουρανό τώρα είναι γνωστό στους αστρονόμους ότι πρόκειται για ένα σκοτεινό μοριακό νέφος. 
Εδώ, η υψηλή συγκέντρωση σκόνης και μοριακού αερίου απορροφάει σχεδόν όλο το ορατό φως που εκπέμπεται από τα αστέρια του φόντου.

Το παράξενα σκοτεινό περιβάλλον, κάνει το εσωτερικό του μοριακού νέφους μερικά από τα πιο κρύα και πιο απομονωμένα σημεία μέσα στο σύμπαν. 
Το πιο αξιοσημείωτο σε αυτό το σκοτεινό νεφέλωμα απορρόφησης, είναι ένα νέφος προς τον αστερισμό του Οφιούχου γνωστό ως Μπάρναρντ 68. 

Το ότι τα αστέρια δεν είναι ορατά στο κέντρο, σημαίνει ότι το Μπάρναρντ 68 είναι σχετικά κοντά, με τις μετρήσεις να το τοποθετούν σε περίπου 500 έτη φωτός μακριά και με πλάτος μισό έτος φωτός. Δεν είναι γνωστό πώς ακριβώς τα μοριακά νέφη, όπως το Μπάρναρντ 68 σχηματίζονται, αλλά είναι γνωστό ότι αυτά τα νέφη είναι πιθανές τοποθεσίες για το σχηματισμό νέων άστρων. 

Στην πραγματικότητα, το Μπάρναρντ  68 έχει πρόσφατα διαπιστωθεί ότι μπορεί να καταρρεύσει και να διαμορφώσει ένα νέο αστρικό σύστημα. 
Μπορούμε να δούμε μέσω του νέφους στο υπέρυθρο φως.


Πηγή: NASA - Κείμένο: TSENE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ