Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη, 24 Δεκεμβρίου 2014

Το νεφέλωμα της κεφαλής του αλόγου όπως φαίνεται στο υπέρυθρο
Image credit: NASA/JPL-Caltech/ESO
Το διάσημο νεφέλωμα της κεφαλής του αλόγου με εικόνες στο ορατό φως (ένθετο), είναι εντελώς διαφορετικό όταν φαίνεται στο υπέρυθρο φως, όπως φαίνεται σε αυτή την πρόσφατα κυκλοφορημένη εικόνα από το το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπιτζερ της ΝΑΣΑ.
Μερικές φορές ένα άλογο διαφορετικού χρώματος, δεν φαίνεται και πολύ με αυτό, όπως, για παράδειγμα, σε αυτή την πρόσφατα κυκλοφορημένη εικόνα από το το διαστημικό τηλεσκόπιο Σπιτζερ της ΝΑΣΑ. 
Το διάσημο νεφέλωμα της κεφαλής του αλόγου, μοιάζει με εμφάνιση φαντάσματος στην ακραία δεξιά πλευρά της εικόνας, αλλά είναι σχεδόν αγνώριστο σε αυτή την υπέρυθρη προβολή. 
Στο ορατό φως των εικόνων, το νεφέλωμα έχει ένα χαρακτηριστικό σκοτεινό και σκονισμένο σχήμα αλόγου, αλλά όταν φαίνεται στο υπέρυθρο φως, η σκόνη γίνεται διαφανής και το νεφέλωμα εμφανίζεται ως αραιό τόξο.

Το νεφέλωμα κεφαλή του αλόγου, είναι μόνο ένα μικρό διακοσμητικό στο Σύμπλεγμα μοριακού νέφους του Ωρίωνα, δεσπόζει στο κέντρο αυτής της προβολής από το λαμπρό νεφέλωμα της Φλόγας (NGC 2024). 
Η μικρότερη, λαμπερή κοιλότητα που  εμπίπτει μεταξύ του νεφελώματος Φλόγας και της κεφαλής του αλόγου, ονομάζεται NGC 2023. 
Οι περιοχές αυτές είναι περίπου 1.200 έτη φωτός μακριά.
Χωρίς την ένθετη εικόνα

To-New-Sas

Πηγή: ΝΑΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ