Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2014

Ένα μπερδεμένο εργοστάσιο άστρων
Credit: ESA/Hubble & NASA Αναγνώριση: Nick Rose
Αυτό το πασπαλισμένο με κοσμική λάμψη, είναι ένας μπλε συμπαγής νάνος γαλαξίας γνωστός ως Μαρκαριάν 209. οι γαλαξίες αυτού του τύπου είναι μπλε αποχρώσεις, μικροί σε μέγεθος, πλούσιοι σε αέριο, και χαμηλή περιεκτικότητα σε βαρέα στοιχεία. Χρησιμοποιούνται συχνά από τους αστρονόμους για να μελετήσουν το σχηματισμό άστρων, καθώς οι συνθήκες τους είναι παρόμοιες με αυτές που πιστεύεται ότι υπήρχαν στο πρώιμο Σύμπαν.

Ο Μαρκαριάν 209 ειδικότερα έχει μελετηθεί εκτενώς. 
Είναι γεμάτο με διάχυτο αέριο και βρίθει με τις περιοχές σχηματισμού άστρων προς τον πυρήνα του. Αυτή η εικόνα αποτυπώνει αυτό που υφίσταται σε μια ιδιαίτερα δραματική έκρηξη σχηματισμού αστέρων, ορατή ως ανοιχτή μπλε νεφελώδη περιοχή προς την επάνω δεξιά γωνία του γαλαξία. 
Αυτή η συστάδα είναι γεμάτη με πολύ μικρά και ζεστά νεογέννητα άστρα.

Ο γαλαξίας αυτός είχε αρχικά θεωρηθεί ότι ήταν ένας νεαρός γαλαξίας που υφίστανται το πρώτο επεισόδιο σχηματισμού αστεριών, αλλά αργότερα η έρευνα έδειξε ότι ο Μαρκαριάν 209 είναι πραγματικά πολύ παλιός, με μια σχεδόν συνεχή ιστορία σχηματισμού νέων άστρων. 
Θεωρείται ότι δεν είχε ποτέ μια λανθάνουσα περίοδο - μια περίοδο κατά την οποία δεν σχηματίστηκαν αστέρια - που διαρκεί περισσότερο από 100 εκατομμύρια χρόνια.

Ο κυρίαρχος πληθυσμός αστεριών στο Μαρκαριάν 209 είναι ακόμα αρκετά νέος, σε αστρικούς όρους, με ηλικίες κάτω των 3 εκατομμυρίων ετών. Για σύγκριση, ο Ήλιος είναι περίπου 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια, και είναι περίπου στα μισά του "δρόμου" της αναμενόμενης ωφέλιμης ζωής του.

Οι παρατηρήσεις που χρησιμοποιήθηκαν για να εμφανίσουν αυτή την εικόνα, λήφθηκαν με τη χρήση της Ευρέως Πεδίου Κάμερα 3 του Χαμπλ και την προηγμένη φωτογραφική μηχανή για έρευνες, καλύπτοντας το υπεριώδες, ορατό και υπέρυθρο του φάσματος. 
Η σκέδαση των άλλων φωτεινών γαλαξιών μπορεί να φανεί σε όλο το πλαίσιο, συμπεριλαμβανομένου του φωτεινού χρυσού ωοειδούς που θα μπορούσε, λόγω ενός τεχνάσματος προοπτικής, να θεωρηθεί εσφαλμένα ως μέρος του Μαρκαριάν 209, αλλά είναι στην πραγματικότητα ένας γαλαξίας υποβάθρου.


To-New-Sas

Πηγή: HUBBLE

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ