Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου 2014

Πώς μια γιγαντιαία επίπτωση σχημάτισε τη «ζώνη» του αστεροειδή Εστία
Credit: Angela Stickle and Peter Schultz
Μια κάμερα υψηλής ταχύτητας κατέγραψε σε εργαστηριακή προσομοίωση τη σύγκρουση ουρανίων σωμάτων. Μια ανάλυση της διάδοσης κραδασμών δείχνει τι μπορεί να προκάλεσε τις κεκλιμένες αυλακώσεις σαν φαράγγι γύρω από τον ισημερινό του αστεροειδή Εστία.Όταν το διαστημικό σκάφος Dawn της NASA επισκέφθηκε τον αστεροειδή Εστία το 2011, έδειξε ότι τα βαθιά αυλάκια που κυκλώνουν τον ισημερινό του αστεροειδή σαν μια κοσμική ζώνη, πιθανόν να προκλήθηκε από ένα τεράστιο αντίκτυπο στο νότιο πόλο της Εστίας.
Τώρα, χρησιμοποιώντας ένα κανόνι υπερ-υψηλής ταχύτητας στο Ερευνητικό Κέντρο Ames της NASA, στο Πανεπιστήμιο Μπράουν οι ερευνητές έχουν ρίξει νέο φως στη βίαιη αλυσίδα των γεγονότων βαθιά στο εσωτερικό της Εστίας που σχημάτισε αυτές τις αυλακώσεις της επιφάνειας, μερικά από τα οποία είναι ευρύτερα από το Μεγάλο Φαράγγι (Grand Canyon).

"Η Εστία σφυρηλατήθηκε," δήλωσε ο Peter Schultz, καθηγητής μελέτης της Γης, του περιβάλλοντος, και πλανητικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Brown και ανώτερος συντάκτης του εγγράφου. "Ολόκληρο το εσωτερικό αντηχούσε, και αυτό που βλέπουμε στην επιφάνεια είναι η εκδήλωση του τι συνέβη στο εσωτερικό."

Η έρευνα δείχνει ότι η λεκάνη Rheasilvia στο νότιο πόλο της Εστίας, δημιουργήθηκε από ένα κρουστικό που ήρθε από γωνία, και όχι ευθεία.
Αλλά αυτό το λοξό πλήγμα έκανε ακόμα μια σχεδόν αφάνταστη ύψους ζημιά.
Η μελέτη δείχνει ότι μόλις δευτερόλεπτα μετά τη σύγκρουση, τα βράχια, βαθιά μέσα στον αστεροειδή άρχισαν να ραγίζουν και να καταρρέουν κάτω από την πίεση.
Εντός δύο λεπτών, σημαντικές ατέλειες έφτασαν κοντά στην επιφάνεια, σχηματίζοντας βαθιά φαράγγια που βλέπουμε σήμερα κοντά στον ισημερινό της Εστίας, μακριά από το σημείο πρόσκρουσης.


Τα πειράματα έδειξαν ότι η ζημιά από την πρόσκρουση ξεκινά από όπου θα περίμενε κανείς: στο σημείο πρόσκρουσης
Αλλά λίγο μετά, αποτυχημένα πρότυπα, αρχίζουν να σχηματίζονται στο εσωτερικό της σφαίρας, απέναντι από το σημείο της πρόσκρουσης.
Αυτές οι "αποτυχίες" μεγαλώνουν προς τα μέσα προς το κέντρο της σφαίρας και στη συνέχεια διαδίδονται προς τα έξω, προς τα άκρα της σφαίρας όπως ένα λουλούδι που ανθίζει.

Τα αποτελέσματα απαντούν σε μερικές ερωτήσεις σχετικά με τη ζώνη του αστεροειδή Εστίας που ήταν από καιρό αινιγματική.
Η σημαντικότερη από αυτές είναι ο προσανατολισμός της ζώνης σε σχέση με τον κρατήρα.
Η γωνία της ζώνης δεν είναι ακριβώς ότι αναμενόταν εάν προκλήθηκε από τις επιπτώσεις της λεκάνης Rheasilvia.

"Η Εστία ήταν τυχερή," δήλωσε ο Schultz. 
"Εάν αυτή η σύγκρουση ήταν ευθεία, θα υπήρχε ένας λιγότερο μεγάλος αστεροειδής και μόνο μια οικογένεια συντριμμιών που θα άφηνε πίσω."

Η έρευνα δείχνει ότι ακόμη και ένα λοξό πλήγμα μπορεί να έχει τεράστιες συνέπειες.

«Όταν μεγάλα πράγματα συμβαίνουν σε μικρά σώματα," ανέφερε ο Σουλτς, "αυτό τους κλονίζει στον πυρήνα.»


Η έρευνα: sciencedirect.com


To-New-Sas

Πηγή: phys.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ