Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014

Πώς η προσεδάφιση του Φιλαε στον κομήτη παραλίγο να αποτύχει (πληροφορίες γραφικού)


Στις 12 Νοεμβρίου 2014, το Φίλαε, ο προσεδαφιστής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος άγγιξε την επιφάνεια του κομήτη 67P / Τσουριούμοφ-Γκερασιμένκο. 
Αλλά το επικό διαστημικό κατόρθωμα - το αποκορύφωμα της αποστολής του Ροζετα, τον κυνηγό κομητών της ESA - θα μπορούσε να είχε καταλήξει σε αποτυχία.


Όταν οι μηχανισμοί που προορίζονταν να σταθεροποιήσουν το Φίλαε στην επιφάνεια του κομήτη 67Ρ απέτυχαν, ο προσεδαφιστής αναπήδησε στο διάστημα δύο φορές πριν "εγκατασταθεί" για να ξεκουραστεί στους τμηματικούς σκοτεινούς πρόποδες ενός παγωμένου γκρεμού.

Η δράση πραγματοποιήθηκε 317 εκατομμύρια μίλια (510 εκατομμύρια χιλιόμετρα) από τη Γη και 14 μίλια (22,5 χιλιόμετρα) από τον κομήτη, το Ροζέτα απελευθέρωσε τον προσεδαφιστή. 
Η κάθοδος του Φίλαε προς τον κομήτη, διήρκησε επτά ώρες.

Το Φίλαε "προσέκρουσε" στην επιφάνεια με 3,3 πόδια ανά δευτερόλεπτο (1 μέτρο ανά δευτερόλεπτο). 
Τα καμάκια και ένας πύραυλος που προορίζονταν να σταθεροποιήσουν τον ανιχνευτεί στον κομήτη, απέτυχαν να ενεργοποιηθούν.

Στην πρώτη αναπήδηση του, το Φίλαε ταξίδεψε περίπου με 0,6 μίλια (1 χλμ) πάνω και σε ίση απόσταση κατά μήκος του κομήτη. 
Το Φίλαε ανέβηκε με ταχύτητα 15 ίντσες (38 εκατοστά) ανά δευτερόλεπτο. 
Η ταχύτητα διαφυγής από τον κομήτη ήταν 19,7 ίντσες (50 εκατοστά) ανά δευτερόλεπτο.

Μετά από μια δεύτερη αναπήδηση διάρκειας περίπου επτά λεπτών, το Φίλαε τελικά στάθηκε για να "ξεκουραστεί" στην επιφάνεια.


Σχετικά: Κομήτες, Αποστολές, Ροζετα


To-New-Sas

Πηγή: space.com

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ