Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014

Το Χαμπλ αποκαλύπτει μια εξαιρετικά-πλούσια γαλαξιακή γειτονιά
Credit: ESA/Hubble & NASA
Αναγνώριση: Nick RoseΑυτή η νέα εικόνα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA / ESA, δείχνει το εξαιρετικά-πλούσιο γαλαξιακό σμήνος Άμπελ 1413. 
Βρίσκεται μεταξύ των αστερισμών του Λέοντα και Κόμη της Βερενίκης, το σύμπλεγμα είναι πάνω από 2 δισεκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη. 
Αυτή η εικόνα κυριαρχείται από ένα μεγάλο και εξαιρετικά ελλειπτικό γαλαξία που ονομάζεται MCG + 04-28-097, με ένα φωτοστέφανο άστρων που εκτείνεται για περισσότερα από 6,5 εκατομμύρια έτη φωτός.

Το Άμπελ 1413 είναι μέρος του καταλόγου Άμπελ, μια συλλογή πάνω από 4.000 πλούσια σμήνη γαλαξιών αρκετά κοντά στη Γη - τουλάχιστον από μια κοσμολογική άποψη - το φως τους χρειάστηκε λιγότερο από 3 δισεκατομμύρια χρόνια για να μας φτάσει. 
Οι συστάδες ονομάζονται πλούσιες, λόγω του τεράστιου αριθμού των γαλαξιών που φιλοξενούν. 
Στο Άμπελ 1413, από παρατηρήσεις βρήκαν πως περιέχει περισσότερους από 300 γαλαξίες που συγκρατούνται μαζί από την τεράστια βαρύτητα του συμπλέγματος.

Οι ισχυρές αλληλεπιδράσεις μεταξύ αυτών των γαλαξιών προκαλούν το υλικό στο σύμπλεγμα να θερμανθεί σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, σχεδόν 100 εκατομμύρια βαθμούς. 
Εξαιτίας αυτού, το σύμπλεγμα εκπέμπει πολύ ισχυρή ακτινοβολία ακτίνων-Χ.

Οι ορατές στρεβλώσεις στην εικόνα μπορεί να φανούν με τη μορφή τόξων, που προκαλείται από τον βαρυτικό εστιασμό.

Αυτή η εικόνα δημιουργήθηκε από οπτικές και εγγύς υπέρυθρες εκθέσεις που λαμβάνονται με το Κανάλι  Ευρέως Πεδίου της Προηγμένης Κάμερας του Χαμπλ για Έρευνες (ACS).
To-New-Sas

Πηγή: spacetelescope.org

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου

Φεισμπουκ

Τουιτερ